2014. február 13., csütörtök

Hamburgerzsömle

6tag_080214-144817

A hamburgerhús mindigis házi volt, de most már a zsömle is az. Limarától, Mandy közvetítésével.
Amúgy szendvics alapnak is nagyon jó. Másnap is, és azután is.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 20 g olaj
  • 1 tojás
  • 50 g joghurt
  • 30 dkg liszt
  • 3 g porélesztő

a tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • (szezámmag)

A tészta hozzávalóit beöntöm a kenyérsütő gépbe (vagy kézzel rugalmas tésztát dagasztok belőlük), és elindítom a dagasztás-kelesztés programot.
Utána enyhén lisztes felületen átgyúrom a tésztát, 4-5 felé osztom (megmérem, kiszámolom, kimérem a darabokat). Zsemléket formázok (elég laposakat, sokat fognak nőni), sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és 30-40 perc alatt a kétszeresére kelesztem. A megkelt zsemléket kicsit lelapogatom, megkenem a tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

4-5 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zsemle zöldfűszeres túróval Mániám a változatosság, ezért újabb és újabb recepteket keresek, hogy elrugaszkodjunk a párizsi-sajt-kenyér háromszögből. Most olyan zsemléket sütöttem, amiknek a tésztájában ugyanaz a zöldfűszeres túró van, mint amivel tá… Tovább
  • Áfonyás csirkepástétom Elsőre furcsának tűnhet a csirke-citrom-áfonya trió, de az első falat után értelmet kap az összeállítás. Nagyon finom, és a pástétom előre elkészíthető, a szendvicseket azonban érdemes csak tálalás előtt összeállítani, mer… Tovább
  • Pestos focaccia A focaccia egy egyszerű olasz lepénykenyér, amit különböző dolgokkal (paradicsom, olajbogyó, pesto) lehet ízesíteni. Most pestoval készült, egymás után kétszer is, mert annyira finom volt, hogy már másnap ismétlést kellett… Tovább
  • Briós Ízre szerintem tökéletes lett, a látványon még lenne mit finomítani, nem lett szép fényes a teteje, de ezen nagyon könnyű segíteni: egész tojással kell megkenni, nem csak tojásfehérjével, ahogy én tettem. Frissen-melegen a… Tovább
  • Avokádós falatkák Vacsorára, társasjátékozáshoz, TV-zéshez, vagy előételnek. Garantáltan gyorsabban elfogy, mint amennyi ideig az elkészítése tart. Lehet az avokádóhoz apróra vágott chilit is keverni, vagy a kenyér megkenéséhez fűszeres ola… Tovább

0 megjegyzés: