2010. február 4., csütörtök

Pestos focaccia

focaccia2

A focaccia egy egyszerű olasz lepénykenyér, amit különböző dolgokkal (paradicsom, olajbogyó, pesto) lehet ízesíteni. Most pestoval készült, egymás után kétszer is, mert annyira finom volt, hogy már másnap ismétlést kellett tartani (pedig nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók), és tervezem már a további változatokat is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg kenyérliszt
  • fél tasak porélesztő
  • fél evőkanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj + 1-2 kanálnyi a kelesztéshez
  • 1,6 dl langyos víz
  • fél mozzarella golyó
  • pesto

A lisztet elkeverem a sóval, és az élesztőt feloldom a langyos vízben. Az olajat és az élesztős vizet a liszthez adom, és kb. 10 percig dagasztom. tálba teszem, megkenem olajjal, lefedem egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kb. 20x30as méretűre kihúzom, és konyharuhával letakarva még 40 percig kelesztem (én ezt konyharuha nélkül a sütőben szoktam megtenni). Az ujjammal pár mélyedést nyomok bele, és előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel), 15 percig sütöm. Ezután kiveszem, a tetejére tépkedem a mozzarellát, és még 10 percig sütöm. A sütőből kivéve megkenem 1-2 evőkanál pestoval, és pár perc hűlés után tálalom. Paradicsommal és mozzarellával 2-3 fős vacsora.

Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: