2010. február 4., csütörtök

Pestos focaccia

focaccia2

A focaccia egy egyszerű olasz lepénykenyér, amit különböző dolgokkal (paradicsom, olajbogyó, pesto) lehet ízesíteni. Most pestoval készült, egymás után kétszer is, mert annyira finom volt, hogy már másnap ismétlést kellett tartani (pedig nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók), és tervezem már a további változatokat is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg kenyérliszt
  • fél tasak porélesztő
  • fél evőkanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj + 1-2 kanálnyi a kelesztéshez
  • 1,6 dl langyos víz
  • fél mozzarella golyó
  • pesto

A lisztet elkeverem a sóval, és az élesztőt feloldom a langyos vízben. Az olajat és az élesztős vizet a liszthez adom, és kb. 10 percig dagasztom. tálba teszem, megkenem olajjal, lefedem egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kb. 20x30as méretűre kihúzom, és konyharuhával letakarva még 40 percig kelesztem (én ezt konyharuha nélkül a sütőben szoktam megtenni). Az ujjammal pár mélyedést nyomok bele, és előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel), 15 percig sütöm. Ezután kiveszem, a tetejére tépkedem a mozzarellát, és még 10 percig sütöm. A sütőből kivéve megkenem 1-2 evőkanál pestoval, és pár perc hűlés után tálalom. Paradicsommal és mozzarellával 2-3 fős vacsora.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Diós-fokhagymás spagetti Kivételesen csak magamnak kellett főznöm, ilyenkor előkerülnek a máskor különböző okok miatt tiltólistás alapanyagok. Ebben az esetben a dió. A „hagyományos” cukros-diós szélesmetélttel a sírba lehet tenni, egyszerűen réme… Tovább
  • Tortilla grillezett zöldségekkel A nagy karácsonyi evések és a süteménydömping előtt próbáltam kevésbé hizlaló ételeket készíteni, hogy ne kezdjük meg a hízókúrát túlságosan korán. A paradicsom sajnos elég ízetlen volt, de a cukkini végre ismét normális m… Tovább
  • Sütőtökös lepény Ismét egy hétközbeni minimál-sütés, csak megpakoltam az előre nyújtott leveles tésztát, betoltam a sütőbe, és fél óra alatt elkészült a vacsora. Erre is igaz az, ami az összes hasonló ételre, hogy kis adagban előételként i… Tovább
  • Pulykamell sajttal és tortillachipsszel Nem tudtam ennél jobb nevet adni ennek az ételnek, hiszen mégsem sorolhatom fel a címben az összes hozzávalót, úgyhogy csak az azok kerültek bele, amik elsőre látszanak a kész ételen. Nagyon gyorsan elkészül és nagyon egys… Tovább
  • Sajttekercs Valószínűleg mindenki ismeri ezt a fajta sajttekercset, hidegtálas bulikon sokszor lehet vele találkozni. Nagyon látványos, nagyon bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Nem minden trappista sajt egyformán jól nyújtható… Tovább

0 megjegyzés: