2013. július 14., vasárnap

Nektarin smoothie

Eper rég nincs, úgyhogy új gyümölcs után kellett néznünk, amivel a reggeli vitamin-bombánkat elkészíthetjük.
Őszibarackból is jó, ha épp az van kéznél, de azt meg szoktam hámozni, a nektarin pedig megy bele, úgy, ahogy van (- a mag, nyilván).

Mindig frissen turmixoljuk reggel, annyi a “trükk”, hogy a este összevágjuk a gyümölcsöt, hozzáadjuk a joghurtot, és felöntjük a narancslével. Így megy lefedve reggelig a hűtőbe.

Hozzávalók:

  • 3-4 nektarin
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • narancslé

A nektarint feldarabolom, és a másik két hozzávalóval együtt összturmixolom.

2 adag lesz belőle.

2013. július 13., szombat

Céklakrém II.

Hasonló készült már sokszor. Most – bár nem látszik – némi extra ízesítő is került a cékla mellé, olyan ami-a-hűtőben-van alapon.
A céklát most csak főztem, nem volt kedvem a 30+ fokban egy icipici cékla miatt bekapcsolni a sütőt (még egy érv a grillezős mikró mellett, de megvárom, hogy ez bekrepáljon), de állítólag így is nagyon finom lett. Sőt. Szerintem céklát enni = földet enni, úgyhogy én még mindig kihagytam. Egyébként az egész annyi lett, ami a képen van, pont egy jó kis uzsonna egy főnek.

Ami a krémbe került:

  • egy kicsi cékla megsikálva, megfőzve
  • kapribogyó (kb. egy evőkanálnyi)
  • ecetes uborka (2-3 evőkanálnyi)
  • citrom/lime-lé
  • krémsajt
  • majonéz
  • snidling
  • só, bors

A megfőtt, kihűlt céklát meghámoztam, kis kockákra vágtam. Összekevertem a szintén feldarabolt kapribogyóval, uborkával, snidlinggel, pár kanál majonézzel és krémsajttal. Végül sóval, borssal és citromlével ízesítettem.
Átkanalaztam egy osztott dobozba, és mellé raktam némi tortillachipset a tunkoláshoz.
Kész is az uzsonna.

2013. július 9., kedd

Duplacsokis keksz (tojásmentes)

IMG_8812

Szeretek kekszet sütni, csak összekavarom a tésztát egy tálban, a mini-fagylaltos kanalammal (cookie scoop, azaz” keksz-kanál”), kigombócolom egy tepsibe, megsütöm, és már ropogtathatjuk is a jobbnál-jobb házi, vajas kekszeket.
Azt hiszem ez adja a vajfogyasztásom zömét.
Nincs mit tenni, uzsonnára szükségem van. Meg tízóraira.
Például kekszre tejjel.

Hozzávalók:

  • 1 csésze liszt
  • 1/2 csésze nádcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 11 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 10 dkg apró csokoládé-lencse, vagy összevágott étcsokoládé

A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vanília-kivonatot. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaót összekeverem, és több részletben a vajas keverékhez adom. Végül belekeverem a csokoládét.
Kis gombócokat formálok a tésztából (kézzel, kanállal, vagy a mini-fagylaltos kanállal), sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.
Rácsra teszem hűlni, jól záródó dobozban jó pár napig eláll.

2013. július 8., hétfő

Rántott tök remulád mártással

IMG_8834

Lesznek majd “komolyabb” receptek is, tényleg. Biztos van, aki csak legyint a rántott tökre, hogy “ugyan már, minden héten csinálok egy adagot”, de nekem ez egzotikumnak számít, mert soha nem szoktam tököt venni. Most viszont jött egy a heti zöldségadagban, amivel kezdeni kellett valamit. És a tökfőzelék kilőve.

A panír így készült.
A remulád mártás pedig így.

Forró olajban nagyon gyorsan megsült, nem lett szottyos, a remulád mártás meg mindig csillagos ötös.

2013. július 7., vasárnap

Pesto-s tészta sült csirkével

Eredetileg nem is akartam megírni ezt a receptet a blogra, mert hogy nincs benne semmi extra, meg amúgy is, csak egy hétköznapi rögtönzés volt a hűtőben található maradékokból. De aztán arra jutottam, hogy valakinek lehet pont erre a kis semmiségre van szüksége, amikor összeráncolt szemöldökkel áll a hűtő előtt, hogy “na, ma mi a fenét főzzek…”

Ami a kétszemélyes ebédbe került:

  • 1 sült csirkecomb
  • kicsit kevesebb, mint fél üveg pesto
  • 3 közepes paradicsom, kimagozva, feldarabolva
  • 3-4 evőkanál tejszín
  • 10 dkg tészta

A csirkecombot lebőröztem, a húst kis darabokra vágtam. Egy kisebb fazékban összeforraltam a húst, a paradicsomot a pestot és a tejszínt, majd összekevertem az időközben megfőzött tésztával.

Ennyi. 2 adag ebéd másnapra, villámgyorsan.

2013. július 3., szerda

Fehércsokoládés mini-cheesecake

IMG_8818

Nagyon bírom a “Tiny food Party”-t, az írói azt vallják, hogy falatnyi méretben minden étel sokkal jobb. És tényleg.
Ráadásul nagyon jó recepteket mellékelnek ehhez a vezérelvhez. Csipegetnivalókat, szendvicseket, desszerteket, és még italokat is.
Nyilván rémes szokás, de szeretek este a meccshez enni valamit. Mondjuk olyankor az jelenti a vacsorát (és nem egy zacskó chipset, vagy egy családi méretű pizzát tolok be), úgyhogy mégsem rémes szokás. Nagyon jó ötleteket ad a könyv, a won-ton lap-ból kosárka sütése minimuffin-tepsiben például világbajnok ötlet, bármivel meg lehet tölteni (csirkesaláta, zöldségek, chilis bab....
Most a desszert-szekcióból választottam, és kivételesen nem a foci volt az apropó, hanem a “hétvégi desszert”. Meg izé, Levi névnapja. A sajátomat megjegyezni kb. 25 évembe telt, még van pár évem, amíg saját magamnak tett szemrehányás nélkül próbálhatom rögzíteni az övét.

A cheesecake magában is remek, de kicsit besüppedt a közepük, ezért raktam rá egy kis epret. Lehet áfonya vagy meggyöntetet is kanalazni rá, de csak tálalás előtt - maga a cheesecake elkészíthető előző nap is, igazán jót tesz neki pár hűtőben töltött óra.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze darált keksz (pl. zabfalatok)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 45 dkg krémsajt
  • 17 dkg fehércsokoládé
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vanília-kivonat
  • 1/4-1/3 csésze cukor

Egy minimuffin tepsibe dupla muffin-papírokat rakok*, és a sütőt előmelegítem 175 fokra. A darált kekszet összekeverem a vajjal, és a tepsi minden mélyedésbe 1-1,5 evőkanálnyit rakok. Az ujjammal vagy egy kanállal lenyomkodom.
Simára keverem a krémsajtot, majd hozzáadom a cukrot és a vanília-kivonatot. Egyesével belekeverem a tojásokat (és a tojássárgáját). Végül hozzáadom a lisztet és a megolvasztott (de nem forró) fehércsokoládét. Alaposan összekeverem, és a kekszmorzsára kanalazom.
20-25 perc alatt megsütöm (akkor jó, ha már nem folyós a közepe) – a normál muffin-méretűnek pár perccel több kell.
Teljesen lehűlve tálalom, magában, vagy gyümölccsel a tetején.

*nekem egy 24 lyukú minimuffin tepsi tele lett, és egy normál muffintepsiben még 6 normál méretűt tudtam sütni ebből az adagból.

2013. június 30., vasárnap

Póréhagymás palacsinta

Nem hiszem, hogy valaha nekiállok olyan projectnek, hogy végigfőzök egy szakácskönyvet – eleve túl válogatós vagyok hozzá, Levi meg túl allergiás, olyat meg minek elkészíteni, amit egyikünk sem enne meg. De ha szűkíteném a projektet, és végigfőzök mindent, amit legalább az egyikünk eszik, akkor azt hiszem a “Martha’s american food”, a “Tiny Food Party”, vagy a kis vincze kiadós francia szakácskönyvem nyerne.

Most az utóbbihoz nyúltam, ez is az a könyv, hogy amit eddig megfőztem belőle, mind remekül sikerült, és felkerült a repertoárba.

És ez is olyan lett, hogy húúú…. gyakrabban kéne palacsintát sütni, és sós dolgokat rakni bele, nem csak azokat az unalmas édes töltelékeket beletekerni.

Hozzávalók:

  • 8 (sós) palacsinta*
  • 2 póréhagyma (megtisztítva legyen 25-30 dkg)
  • 8 kanál kecskesajt
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • snidling
  • só, bors
  • szerecsendió

A póréhagymát hosszában félbevágom, és vékonyan felkarikázom**. Az olajat és a vajat közepes lángon felmelegítem, rádobom a pórét, összeforgatom, sózom, borsozom, megszórom egy kis szerecsendióval, és fedő alatt kb. 6-8 perc alatt puhára párolom. Fontos, hogy ne piruljon meg, érdemes időnként megnézni, hogy áll, és ha szükséges 1-2 kanál vizet önteni alá. A végén keverek hozzá pár kanál apróra vágott snidlinget, és elosztom a palacsintákon. Mindegyik palacsintába rakok még egy kanál kecskesajtot, majd összehajtom/feltekerem, és 200 fokos sütőben átforrósítom (5-7 perc). snidlinggel megszórva, forrón tálalom.

2 főnek vacsora, vagy 4-nek előétel.

*nálunk soha nincs cukor a palacsintában, fölösleges önsorsrontás.

** elég nehéz az egyben hagyott póréhagymából kimosni az összes földet, ezért érdemes elővenni egy nagy tálat, megtölteni vízzel, és beledobni a felvágott póréhagymát, kicsit átmozgatni, és utána leszűrni. Ha nagyon koszos, szükség lehet még egy adag vízre.

2013. június 24., hétfő

Zöldfűszeres-sajtos rántott csirke

A cím után már senkit sem érhet nagy meglepetés, ez pontosan az, ami a név illetve a kép alapján sejthető. Rántott csirke. Nagyon ritkán csinálok rántott dolgokat, és legfőképpen nem is azért, mert juuuuuuuj-de-hízlal. Ha kellően kis darabokat panírozok be, és jó forró (és bő!) olajban sütöm, nem vészes az a 12,5 dkg húsból készített adag, amit alkalmanként elfogyasztok.
Salátával. És nem hasábburgonyával.
Az egyik, ami visszatart, a szükséges tányérok mennyisége, és a konyha kitakarítása. A sütés és a panírozás gyors, ketten csináljuk, és 25 deka húsról van szó, nem 2,5 kilóról. És ismerve magamat, feleannyira sem ízlene, ha minden héten enném, vagy ha mások minden héten ezzel etetnének. Szeretem a változatosságot, és még jobban szeretem, ha én döntök arról, hogy mit eszek – ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne jó az, amikor időnként mások “megetetnek”, de ha a hét zömében nem mehetnék a fejem hasam után, az rettentő rossz lenne.

“Egyesek” szerint ez óvodás viselkedés a részemről, hogy a saját autonómiám fontos részeként élem meg, hogy azt és akkor eszem, amikor akarok, de szerintem pont ez mutatja, hogy már nem vagyok óvodás. Nem kell mákos tésztát, rémes-édes menza paradicsomlevest, és hasonló borzalmakat, mások által meghatározott időpontokban belapátolnom.

Úgyhogy rántott csirke, mert megkívántam, és mert arra jutottam, hogy ehhez nem kell túl sok erőfeszítés, és nem jár sok hőtermeléssel. Ami egy 35 fokos, hőségriadós szombat délelőtt nem mindegy azért.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé, csíkokra vágva
  • 2 tojásfehérje (vagy 1 nagy tojás)
  • zsemlemorzsa (pankó, vagy sima, ami épp kéznél van)
  • reszelt parmezán (kb. 1 maréknyi)
  • 2 evőkanál liszt (nálam most kukoricaliszt, mert az fogy lassabban)
  • zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, majoranna, kakukkfű)
  • a sütéshez olaj

Előveszek 3 mélytányért, az elsőben összekeverem a lisztet a zöldfűszerekkel és egy kevés a sóval. a másodikban villával felverem a  tojást, a harmadikban pedig összekeverem a morzsát és a sajtot. A húscsíkokat bepanírozom (liszt-tojás-morzsa), és forró olajban pár perc alatt megsütöm.

2 adag lesz belőle. Tacoba is remek, vagy csak ketchupbe tunkolni és salátát ‘ropogtatni” mellé.

2013. június 16., vasárnap

Tagliatelle spárgával és gorgonzolával

Azt hiszem utolsókat rúgja a spárga-szezon, mert elég sok erőfeszítésembe telt, mire találtam zöld spárgát (és már nagyon benne vagyunk a júniusban…). Annyira meg nem vagyok kétségbeesett, hogy fehéret vegyek. Azt hiszem egy csomag fehér spárgát ettem idén (ahhoz az ételhez kifejezetten az kellett), egyébként mindig a zöld spárgás receptektől csillan fel a szemem, vagy ha kétféle szerepel a leírásban, kihagyom a fehéret, és kétszer annyi zöldet használok (az ízét is jobb szeretem, és a spárga-hámozás nem a legkedvencebb tevékenységem).
Szerencsére a piacon volt még zöld, úgyhogy meg tudtam főzni szombat ebédre ezt a végtelenül egyszerű tésztát.

Elég sokat ki kellett dobjak a spárgából, úgyhogy ketten simán elpusztítottuk a félkilós csomagot, és én nagyon kevés tésztával számolok egy főre (5-6 dkg – nem tévedés!). Úgyhogy akinek fordítottak a preferenciái (vagy nem kell kidobja a spárga felét), nyugodtan növeljen a tészta mennyiségén, miközben a spárgáén nem változtat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg gorgonzola (vagy más, hasonló sajt)
  • 10-12 dkg tagliatelle
  • só, bors
  • olívaolaj

A spárgát megtisztítom, és 3 cm-es darabokra vágom, egy tepsibe szórom, meglocsolom egy kis olívaolajjal, sózom, borsozom, és előmelegített, 200 fokos sütőben 12 percig sütöm. A tésztát megfőzöm a dobozon található utasítás szerint. Közben a tejszínt és a sajtot összeforralom. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a mártással és a spárgával, és azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

2013. június 9., vasárnap

BBQ csirkés szendvics

IMG_8791

Nem a tányér hatalmas, a szendvicsek kicsik :-) Találtam olyan mini-zsemlét, hogy 8 darab teszi ki a 200 g-os csomagot. Szerintem ideális gyerekeknek, meccshez, vagy ha többfélét szeretnénk készíteni, és végigenni (anélkül, hogy aztán csak heverészni, meg sóhajtozni tudnánk a kanapén fekve).

A szendvicsekbe most BBQ szószos csirkehús és káposztasaláta került. Azt leszámítva, hogy türelmesen meg kell várni, amíg a csirke puhára fő, nagyon gyorsan elkészül.

Hozzávalók:

  • csirkecombfilé
  • fehér bor (vagy cider)
  • barbeque szósz
  • ketchup
  • reszelt káposzta és sárgarépa (a zacskós konyhakész saláták közt van ilyen keverék)
  • hamburgerzsemle (normál vagy mini)

A húst egy fazékba teszem, öntök rá egy kis bort, keverek hozzá egy kis barbeque szószt és ketchupöt, és fedő alatt kis lángon addig főzöm, amíg a hús olyan puha lesz, hogy két villával “szét lehet cincálni”.

Ha már puha a hús, kiszedem egy tányérra, két villával szétszedem kis darabokra, egy tálba teszem, és kevés ketchuppel és barbeque szósszal összekeverem (nem kell mindenhol bevonja, én fél kiló húshoz kb 1-1 evőkanálnyit használtam).

A reszelt répához és káposztához egy kevés majonézt keverek (ez sem kell tocsogjon, épp csak kicsit fogja össze).

A zsömléket kettévágom, megpirítom a vágott oldalukat, majd összeállítom a szendvicseket. Zsemle – hús – saláta – zsemle.

2013. június 6., csütörtök

Tagliatelle spárgával

IMG_8751

Nagyon gyors recept, spárga, tészta, parmezán. szerintem ez már eleve csak jó lehet.

(a tészta nem elírás, nálunk 5-6 dkg száraztészta az adag)

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga
  • pár szem aszalt paradicsom
  • 12 dkg tagliatelle (olasz durum szélesmetélt)
  • 1 kis fej hagyma (salotta a legjobb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem vagy bazsalikom
  • ha van otthon, pár szem fenyőmag
  • pár olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 kanál olívaolaj (lehet a paradicsom olajából)
  • parmezán-forgácsok a tálaláshoz

A spárgát megfőzöm a dobozon található utasítás szerint - közben pont elkészül a zöldség. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és üvegesre sütöm az olajon. Hozzáadom a megtisztított, 3 cm-es darabokra vágott spárgát, és 4-5 percig együtt sütöm. Belekeverem a csíkokra vágott paradicsomot, a zöldfűszert, a fenyőmagot, ha szükséges, sózom, borsozom. A tésztát elosztom két tányéron, rákanalazom a zöldséget, és megszórom parmezánnal.

2 adag lesz belőle.

2013. május 31., péntek

Cukkini “pizza”

IMG_8718

Pinteresten jött szem többször, hogy ilyen fitnesz, meg olyan “úá”. Hogy mennyire ki lehet váltani cukkini karikákkal a pizzalapot. Hát azt azért nem mondanám. Akkor már inkább a tortillalapos megoldás. Mint ez itt.

Egyébként nem rossz, jó kis könnyű vacsora, csak a pizza titulust elvitatnám. Inkább expressz, egykezes rakott cukkini.

Egyébként a recept:

  1. Karikákra vágom a cukkinit, és pár percig grillezem (ha szükséges, némi olívaolaj felhasználásával)
  2. A cukkini karikákat átrakom egy tepsibe, paradicsomszószt kenek rájuk (fokhagyma, sűrített paradicsom és zöldfűszer összeforralva), sajtot rakok rá (vagy reszelek, ami otthon van).
  3. És grill fokozaton, 220 fokon addig sütöm, amíg a sajt kicsit megpirul.

2013. május 27., hétfő

Epres cheesecake

IMG_8728

Ezt a tortát sütöttem Levinek a születésnapjára. Eper, cheesecake és Juventus ezek a hívószavak. Juve meccsen voltunk a nagy nap előtt pár nappal, a másik kettőt pedig összeraktam egybe. Na jó nem én, hanem Martha Stewart, én csak követtem a lépéseket (és leosztottam a mennyiségeket, hogy jó legyen a 18 cm-es formához). És tökéletes lett. Azért tud a nő.

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 2 evőkanál méz
  • 50 dkg krémsajt
  • 2 kisebb tojás (M-es elég vagy egy XL-es)
  • 14 dkg mascarpone
  • 15 dkg keksz (pl. zabfalatok)
  • 7 dkg vaj
  • 1 evőkanál vanília-kivonat
  • 1/2-2/3 csésze cukor

Az epret megtisztítom, egy tepsibe teszem, meglocsolom a mézzel, és 150 fokos sütőben 1-1,5 órán át sütöm. Akkor jó, ha összeasznak a szemek, és a méz besűrűsödik (kissé megaszalódik a gyümölcs). Félreteszem hűlni, és összetöröm (villával, vagy krumplinyomóval).

A kekszet összetöröm (aprítóval, vagy zacskóba teszem és kalapáccsal ill. klopfolóval “megütögetem”), összekeverem a megolvasztott vajjal, és egy 18 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljára nyomkodom.

A krémsajtot habosra keverem, majd belekeverem a cukrot, aztán egyesével a  tojásokat. Végül hozzáadom a vanília-kivonatot és a mascarponét. 5 csészényit átrakok egy másik keverőtálba, és hozzáadom az epret. Az epres keveréket a kekszalapra öntöm, elsimítom a tetejét, és óvatosan a tetejére kanalazom a maradék sima masszát. Előmelegített, 150 fokos sütőbe rakom (tepsire, nem rácsra, hogy ha kifolyik némi vaj, ne égjen bele a sütőbe), és a sütő aljába rakok egy vízzel teli tálat. Kb. egy órát sütöm (nem kell teljesen szilárd legyen a közepe, miközben hűl, szilárdul még). Tálalás előtt legalább 4 órára hűtőbe hagyom.

18 cm-es torta lesz belőle. Innen van a recept.

2013. május 23., csütörtök

Tejcsokoládés trüffeltorta

A hmm… 18. na jó 29. születésnapi tortám. Ami Levi harmadik tortája. Én választottam, de ő csinálta egyedül. Még egy továbblépési lehetőség van ebben a dologban, hogy ő dönti el, hogy mit süssön. Én csak a zászlókat csináltam. 18-at. :-)

Nagyon egyszerű torta egyébként, az alja egy csokoládéval tuningolt piskóta/kevert tészta, a teteje pedig… hát az maga a tökély. Ízre, állagra. mindenre. Csak a legfontosabb hozzávalók vannak benne: csokoládé, tejszín és mascarpone.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 2 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 6 dkg liszt
  • 5 dkg fehércsokoládé

a krémhez:

  • 30 dkg tejcsokoládé
  • 20 dkg tejszín (habtejszín!)
  • 18 dkg mascarpone

a tetejére:

  • fehércsokoládé-forgácsok, zászlók…

A cukrot és a tojásokat habosra keverem (géppel, pár perc), beleszitálom a lisztet, és végül beleforgatom a megolvasztott, és kicsit lehűtött fehércsokoládét. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. Beleöntöm a tésztát, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd kiszedem a formából. A formát elmosom, és visszateszem bele a tésztalapot.
A krémhez vízgőz fölött összeolvasztom a csokoládét és a tejszínt, és időnként megkeverve hagyom szinte teljesen lehűlni. Belekeverem a mascarponét, a krémet a tortára öntöm, és pár órára beteszem a hűtőbe. Tálalás előtt kiszedem a formából, és díszítem.

18 cm átmérőjű torta lesz belőle (a tészta elég 20-ashoz is, de ahhoz már nem árt kicsit több krém). Egy kis csokoládés szakácskönyv receptjét változtattuk meg fehércsokoládésról tejcsokoládésra.

2013. május 22., szerda

Csokis perec

WP_20130501_001

Erről csak ilyen sötét, mobilos kép készült. És maga a recept is egy vicc, de igazából nagyon jó. És méltó párja a csokis corn flakes-nek, ami nélkül Nigella szerint nem lehet gyerekzsúrt tartani. Na szerintem enélkül sem.

Tehát a rémesen egyszerű recept:

Csokoládét olvasztok, belemártogatom a kis sós pereceket. Dekorcukorba mártom, és sütőpapírral bélelt tepsibe/tálcára rakom, amíg a csokoládé meg nem dermed.

Aztán eleszegetem a moziban, uzsonnára…

Néha kicsit elragadtatom magam, ami a dekorcukor-vásárlást illeti. Hát ezzel sikerült végre kezelhető méretűre csökkenteni az állományt.

2013. május 19., vasárnap

Epres spárgasaláta

IMG_8721

Kicsit beszippantott a május, a születésnapozás, munka, esténkénti futás. Pár dolgot azért sikerült lefotózni, úgyhogy visszatérnek a receptek és az élet is a  blogra. Voltunk Torinoban, és még megyünk Varsóba (ez így olyan, mintha folyton utaznánk, pedig nem, most kicsit “összejött”), és ezerrel dübörög a születésnapi hét. És a spárga, és az eper. Ezeket variáljuk. Ma is egy eper-alma smoothie-val indítottam a napot. És valami spárgás lesz a folytatás.

Ezt a salátát Levinek csináltam a születésnapjára. A háttérben a pohárban epres pezsgő van :-) És volt epres cheesecake is. Annak is jön hamarosan a receptje.

Hozzávalók:

  • fehér spárga
  • eper
  • tejföl/görög joghurt
  • tejszín
  • narancslé
  • só, bors
  • esetleg a tálaláshoz zöldbors

A spárgát megtisztítom, 2-3 cm-es darabokra vágom, 12 perc alatt megfőzöm, leszűröm. Az epret megmosom, felvágom, és a spárgával együtt tányérokra rakom. Az öntet: 2-3 rész tejföl, 1 rész tejszín, 1 rész narancslé. Összekeverem, sózom, borsozom, és a salátára csurgatom. Aki szereti, megszórhatja zöldborssal. Én kecskesajtos gyökérkenyérrel tálaltam.

2013. május 1., szerda

Spárgasaláta kecskesajttal

IMG_8650

Tél után tavasz nyár: saláták, eper és spárga. Minden mennyiségben.

Most épp az ínyenc magazinból egy remek spárgás saláta formájában. Egyébként meg bárhogy. Na jó, az eper csak nyersen. Van valami rémséges abban, ami a hő/fagyasztás hatására az eperrel lesz. Ami addig ropogós és friss volt, egy punnyadt vacakká válik. Úgyhogy nyersen esszük, turmixba, joghurttal, tortán, palacsintával, vagy salátában. Tegnap például csirke-rukkola-eper balzsamecetes öntettel (és egyeseknek aszalt áfonya) volt az ebéd. És egy kis sárgarépa-krémleves.
Ezt még múlt vasárnap készítettem, hatalmas sikere volt, mindenképpen bekerül a “bármikor ismételhető” kupacba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga (lehet zöld és fehér vegyesen)
  • vegyes salátalevél (ez valamilyen olasz keverék volt, többek között rukkolával és bébispenóttal)
  • 2 lilahagyma
  • 10-15 dkg lágy kecskesajt (morzsolhatóan lágy, nem kenhetően!)
  • dió
  • olívaolaj
  • barnacukor
  • balzsamecet

A spárgát megtisztítom, kb. 3 cm hosszú darabokra vágom, és enyhén cukros (1 teáskanál) vízben 8 perc alatt megfőzöm, majd leszűröm. A lilahagymát apróra vágom, és egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítek. Beleszórok egy csapott evőkanál cukrot, és amikor karamellizálódni kezd, hozzáadom a hagymát. Időnként megkeverve addig párolom, amíg a hagyma puha lesz. Kicsit megsózom, hozzáadok egy evőkanál balzsamecetet, és még addig főzöm, amíg az ecet (és ha van víz, az is), elforr alóla.“Ragacsos” krémes hagyma kell legyen a végeredmény. Az öntethez két evőkanál olívaolajat összekeverek két evőkanál balzsamecettel és egy teáskanál cukorral.
Egy-két maroknyi salátát rakok a tányérokra, arra spárgát teszek, elosztom rajta a lilahagymát, rátördelem a sajtot, meglocsolom az öntettel, és megszórom dióval. Bagett illik hozzá.

2-3 adag lesz belőle.

2013. április 23., kedd

Minipite

Amikor meggyes (vagy más édes) pitét sütök, sosem tudom pontosan, hogy mennyi tésztára lesz szükségem, úgyhogy inkább mindig kicsit többet készítek, és a maradékot megsütöm minipitének. Csak egy kis omlós tészta, lekvár, és a kenéshez egy kevés tojás. És egy muffintepsi.

Hozzávalók:

  • omlós tészta, (pl. ilyen)
  • pár kanál lekvár (a képen josta lekvár van a pitében, de nagy kedvenc a fahéjas-alma)
  • 1 tojás a kenéshez

A tésztát kb. 4 mm vastagra nyújtom, nagy köröket szúrok ki belőle, és kibélelem vele egy muffintepsi mélyedéseit. Mindegyikbe rakok egy kevés lekvárt (ne legyen tele, mert kellemetlen, ha a lekvár befolyik a tészta és a tepsi közé). Előveszek valamilyen kisméretű kiszúrót, és egy-egy darabbal lefedem a lekvárt. A tetejét megkenem a tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütöm.

2013. április 21., vasárnap

Édesburgonya tócsni

IMG_8643

…illetve a könyvben, ahonnan a recept van, latkes. A lényeg ugyanaz, valamilyen földben termő zöldség (burgonya, répa, édesburgonya…) lereszelve, különböző hagymákkal ízesítve + tojás, liszt, és végül olajban megsütve.

Hozzávalók:

  • 1 nagy, vagy 2 kisebb édesburgonya (kb. 25 dkg)
  • 1 tojás (vagy 2 tojásfehérje)
  • pár kanál liszt
  • 3 újhagyma
  • 1 salotta/kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

a tetejére/mellé:

  • görög joghurt és
  • tejföl 1:1 arányú keveréke

Az édesburgonyát meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Egy tálba teszem, hozzáadom a karikára vágott újhagymát, az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát. Kicsit megsózom, összekeverem a tojással, és 3 evőkanál liszttel. Ha nagyon esik szét a massza, szükség lehet még egy kis vízre + lisztre, vagy esetleg egy tojásfehérjére és lisztre.
Egy serpenyőben 1 ujjnyi olajat sütök, és evőkanálnyi kupacokban megsütöm.
A joghurtos öntettel tálalom.

2 adag lesz belőle.

2013. április 16., kedd

Színátmenetes torta – ombre cake

torta.jpg

Nem vagyok jó torták fényképezésében, ez van. A lényeg szerencsére látszik. Szuper-szemfényvesztő átmenetes torta.
Igazi születésnapi darab.
Ezen tűzijáték és gyertyák voltak, de a zászlók is jól mutatnak rajta.
Kell hozzá némi idő, különösen, ha csak egy tortaforma áll rendelkezésre, de nem egy bonyolult dolog. Az én normál méretű sütőbe befér egyszerre két 18-as forma, úgyhogy ha van kéznél kettő, érdemes kettesével sütni a lapokat.
Bár rengeteg anyag van a krémben, ez a végeredményen valahogy nem látszott, egy tömör, inkább piskóta központú tortáról van szó (de abszolút a pozitív értelemben). Jól vágható, és a négy piskóta nem csak a színében más, az ízük is eltér.
Biztos, hogy megtartom a repertoárban  szemkápráztató születésnapi tortának. (Úgy egyébként nem szoktam tortát csinálni, szóval a  torta nálam születésnapi de legalábbis ünnepi).
Egyetlen nehezebben beszerezhető hozzávalója van, a sötétbarna muscovado nádcukor, de kell a második és harmadik réteg tejeskávéra hajazó színéhez.

A kakaós rétegeknél nem emlékszem a pontos kakaómennyiségekre, látszani fog a nyers tésztán, hogy mikor jó a színe, mert sülés közben nem fog sokat változni. Érdemes tehát a két világosabbal kezdene, és a két sötétet egyszerre összekeverni, hogy a színeket jól be lehessen lőni.

Hozzávalók:

a legvilágosabb réteghez:

  • 50 g puha vaj
  • 90 g liszt
  • 60 g cukor (sima nádcukor, kristálycukor, nyírfacukor, eritritol, mindegy)
  • 1 db L-es tojás
  • 1 evőkanál író/ kaukázusi kefir
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

a második réteghez:

  • 50 g puha vaj
  • 90 g liszt
  • 60 g sötét muscovaldo nádcukor
  • 1 db L-es tojás
  • 1 evőkanál író/ kaukázusi kefir
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

a harmadik réteghez:

  • 50 g puha vaj
  • 80 g liszt
  • 1 evőkanál kakaópor (max 2, a nyers tésztán látszik már a végeredmény színe)
  • 60 g sötét muscovaldo nádcukor
  • 1 db L-es tojás
  • 1 evőkanál író/ kaukázusi kefir
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

a negyedik réteghez:

  • 50 g puha vaj
  • 70 g liszt
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 60 g cukor (sima nádcukor, kristálycukor, nyírfacukor, eritritol, mindegy)
  • 1 db L-es tojás
  • 1 evőkanál író/ kaukázusi kefir
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

a krémhez:

  • 400 g krémsajt
  • 400-500 g mascarpone (mindkettő lehet light)
  • cukor (nálam eritritol volt)
  • 1-2 evőkanál vanília-kivonat

A négy tésztalap ugyanúgy készül. Vagy konyhai robotgéppel az összes hozzávalót simára keverem, vagy kézzel a következő sorrendben: vaj+ cukor, majd tojás és vanília-kivonat, végül a többi hozzávaló.
Egy 18-cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, belesimítok egy adag tésztát, és előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt megsütöm.
Miután mind a 4 tortalap kihűlt, összekeverem a krémet. először simára keverem a krémsajtot, majd több adagban beledolgozom a mascarponét. végül cukorral és vanília-kivonattal ízesítem. Ez nálam csak pár kanálnyi cukrot jelent, ez abszolút ízlés dolga, én nem szeretem, ha valaminek csak annyi az íze, hogy édes.
Alulra raktam a legvilágosabb lapot, majd krém-lap-krém… amíg el nem fogynak a kapok. A bevonásnál annyi trükk volt csak, hogy először egy nagyon vékony réteg krémmel vontam be a tortát, fél órára behűtöttem, majd utána került rá a külső bevonat nagyja. ennek az az előnye, hogy a vékony réteg megfogja a morzsákat (angolul crumble coat), és sokkal szebb lesz a végén a torta külseje.
Elkészíthető előző nap. (Az egyik recept szerint jól záródó dobozban 3 napig is elvan, de kinek van jól záródó hűtőbe rakható torta befogadására alkalmas doboza?)

egy jó magas 18-cm átmérőjű torta lesz belőle.