2008. december 19., péntek

Kukoricaleves


Mindig elcsodálkozom azon, hogy a szüleim gyerekkorában a kukorica csak két dolgot jelentett. Nyáron a főtt kukoricát, és télire takarmányt az állatoknak. Igen rövid idő alatt betört a köztudatba, meglehetősen változatos formákban - levesek, köretek, saláták.... Gyerekbarát zöldség, még nem találkoztam olyannal, aki ne szerette volna, és a sárga a kisgyerekek kedvenc szine. Előszeretettel használják a sárgát rajzoláskor. Ha nem így van, az általában valamilyen szorongást jelent. Fogyókúrázóknak rossz hír, hogy a kukorica energiatartalma elég magas (171 kcal/100g, a kínai kelé csak 16 kcal/100g). C vitamint, foszfort, vasat, karotint és meszet tartalmaz.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg mirelit kukorica (vagy 2 konzerv)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1-2 dl tejszín
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 liter zöldségleves (ez most víz + 'biovegeta' = só és ízfokó nélküli szárított zöldségkeverék)
  • 1 teáskanál keményítő

Az apróra vágott hagymát megpárolom egy evőkanál olajon. Hozzáadom a kukoricát, átforgatom, fűszerezem, felöntöm a levessel. Mikor megfőtt a kukorica, behabarom a tejszín és a keményítő keverékével.

5 személyes adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Majonézes kukoricasalátaEnnek az országnak a lakói rettentően édesszájúak. És túlsúlyosak. Édes a főzelék, édes a majonéz, édesek a paradicsomos ételek. Sok ételbe kell 1-2 csipet cukor, mint fűszer. De nem egy-két kanálnyi, amitől már édes lesz az … Tovább
  • Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak… Tovább
  • Mini burrito Vagyok olyan konzumidióta, hogy menjek időnként gyorsétterembe. Elég fix, hogy melyik helyen mit eszem. Ez az egyik standard kedvenc. Elég jól sikerült reprodukálni, ráadásul sokkal kevesebb kalória van benne, mert nem ola… Tovább
  • PuliszkaIsmét változtatás nélkül anyámtól, puliszka. Mivel apám nem szereti a juhtúrót, ezért reszelt sajtot szokott bele tenni, de eredetileg juhtúró kellene bele.  Általában előző nap elkészíti, hidegen jól lehet szeletelni, szóval… Tovább
  • Zöldséges lepény Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Ilyet én is szoktam, csak kurkuma nélkül és tejszín helyett krémsajtot teszek bele. Legközelebb kipróbálom kurkumával is.
Üdv. Szabina