2009. január 9., péntek

Csirkemell nyári zöldséggel


A tél eddigi leghidegebb napján sikerült ezt a nyári ételt összehozni. A cukkini és a sárgarépa szerencsére nem olyan, mint a paradicsom, hogy csak nyáron van íze. Egy változtatást mindenképpen fogok eszközölni legközelebb, kis keményítőt kell keverni a tejszínbe, mert nagyon híg lett a mártás, beforralni pedig nem akartam, mert addig teljesen szétfőnek a zöldségek. 
Hozzávalók:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 közepes cukkini
  • 4 csirkemellfilé (darabja kb 12 dkg)
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl tejszín
  • fél kávéskanál provance-i fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 4 szelet sajt
  • 1 teáskanál keményítő

A sárgarépát és a cukkinit megmosom, meghámozom, és vékony csíkokra vágom. A csirkemellfilé mindkét oldalát sózom, borsozom. Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítem, és oldalanként 5-5 percig sütöm benne a húsdarabokat, majd kiveszem és félrerakom. Az apróra vágott fokhagymát a visszamaradt olajban megpirítom. Hozzáadoma  zöldségeket és 5 percig kevergetve párolom. A provance-i fűszerkeveréket, a pirospaprikát, sót, borsot és a keményítőt elkeverem a tejszínben, a zöldséghez öntöm, és felforralom. A húst visszateszema  zöldség tetejére és lefedve 10 percig párolom. Miután letelt a 10 perc, minden darabra egy szelet sajtot teszek, és miután megolvadt, tálalom.

A recept francia kenyeret ír hozzá, én apróra kockázott krumplit sütöttem minimális olaj hozzáadásával a sütőben. Tápértékek a kenyér/sültkrumpli nélkül: 425 kcal / 1800 kJ, 36 g fehérje, 26 g zsír, 7 g szénhidrát. 4 fős adag, forrás: receptkártya.

0 megjegyzés: