2009. január 23., péntek

Szecsuáni csirke


Nem tudom, hogy ennek a receptnek mennyi köze van az eredetihez, aki tudja milyen a 'kínai nagykönyv' szerint, ne habozzon, ossza meg velem.
Hozzávalók
  • 1 nagy csirkemell
  • 15 dkg földimogyoró (pucolás előtti tömeg)
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 (2) teáskanál paprikakrém (nekem édes, aki nem olyan puhány, mint én, annak csípős)

A csirkehúst kis kockákra/csíkokra vágom. Összekeverem az olajat, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát és a paprikakrémet. Beleteszem a csirkehúst min. 20-30 percre. Közben néhányszor átkeverem, hogy mindenhova jussona  pácból. A mogyorót megtisztítom, leszedem a barna vékony zizgős héját is. Egy nagy serpenyőt (wokot) felmelegítek. Beleöntöm a csirkét és folytonos keverés közben nagy lángon átpirítom. hozzáadom a mogyorót, azzal is pár percig pirítom. A keményítőt elkeverem egy fél deci vízzel, a húsra öntöm, és 3-4 perc alatt készre főzöm. Megkóstolom, ha szükséges megsózom (általában nem kell megsózni, mert a paprikakrém és a szójaszósz is nagyon sós). Főtt rizzsel tálalom.

4 fős adag. Forrás: ezer éves nőklapjás recept.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Thai csirke (leves-átirat) Mindenkinek vannak ételek amire azt mondja, hogy hát ez ‘comfort-food’, az angolszászoknál a sajtos makaróni tipikusan ilyen, Magyarországon pedig szerintem a rántott hús és a paprikás csirke tanyázik kb. ebben a pozícióban… Tovább
  • Tejben-vajban főtt csirkecomb Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom… Tovább
  • Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. N… Tovább
  • Pesto-s csirkecomb pirítóssal Nem igazán adja vissza jól a kép, hogy ez milyen finom fogás annak ellenére, hogy meglehetősen gyorsan és egyszerűen elkészül. Pláne, ha valaki olyan kényelmes, mint én és kicsontozott, bőr nélküli csirkecombot és üveges pe… Tovább
  • Csirkés tésztasaláta kesudióval Semmi extra, kb. lássuk-mi-van otthon, de ez mondjuk nem von le az érdemeiből :-) Lehet erősebben is fűszerezni, kerülhet az öntetbe mustár és/vagy menta is. Hozzávalók: 15 dkg csirkemellfilé kis kockákra vágva … Tovább

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt is megcsináltam, szuper lett! A sülési folyamat közepén fura íze volt és a mogyoró is megpuhult, de a végén még rápirítottam egy icipicit és csodálatosan összeállt a mű :) Köszi a receptet!

Lilla írta...

:-)
igen a mogyoró nem marad kemény, de én szerintem jó így "főve" is.

Mókus írta...

"kínai nagykönyv szerint" pirított chili, mogyoró és gyömbér az alap és van benne egy jó adag szecsuáni bors is:) a szecsuáni bors illóolajai pedig érzéstelenítő hatásúak tehát chili akármennyi lehet benne---állítólag... :)

Lilla írta...

hát ha gyömbér, akkor már rögtön nem nekem való. elképesztően úúúúúúúútálom