2010. január 23., szombat

Brassói aprópecsenye

brassoi1

Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tisztem igazságot tenni, vagy megmondani, hogy mi az igazság, én csak azt tudom, hogy nálunk mindig majorannával készül (jó sok majorannával), és csíkokra szoktuk vágni a húst (nekem ez természetesen akkor jutott eszembe, miután felkockáztam az egészet).

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb
  • 10 dkg szalonna (én kolozsvárit használtam)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • fehérbor
  • majoranna
  • só, bors
  • burgonya
  • olaj

A sertéscombot kockákra vagy csíkokra vágom, és a szalonnát felkockázom. Egy serpenyőben kisütöm a szalonnát, majd rádobom a húst, és pár percig pirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és minden oldalán kifehérítem a húst. Bort öntök alá és egy evőkanál szárított majorannát keverek bele, lefedem, és kis lángon minimum 40 percig párolom. Közben ha szükséges bort, vagy vizet öntök alá (az elején még bort, később már csak vizet). A burgonyát meghámozom, felkockázom, tepsibe teszem (egy rétegben legyen lehetőleg9, kevés olajat öntök rá, összeforgatom, és előmelegített sütőben, 250 fokon (grill fokozaton), párszor átkeverve ropogósra sütöm. Az így sütött burgonya meglepően hasonlít a bő olajban sült változathoz, de töredéke olajat szívja magába. Végül a húst összekeverem a burgonyával (akinek elég nagy a serpenyője egy kicsit össze is piríthatja), és azonnal tálalom.

3-4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tőkehal petrezselyem-mártással A halról nem tudok saját véleményt alkotni, az egyszemélyes közönségnek szokás szerint nagyon ízlett, a petrezselyem-mártást viszont megkóstoltam. Elképesztően jó lett. Biztosan fogom máshoz is készíteni, mert igazán kár l… Tovább
  • Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy … Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • Szalonnás gomba-nyársak Idén az időjárásnak köszönhetően még csak egyszer jött össze  egy „rendes” kerti grillezés (kürtős kalács pedig még nem is volt – botrány), néha be kell érni a lakás adta lehetőségekkel. Általában némi félelemmel vágo… Tovább
  • Spárgás quiche Még mindig spárga és még mindig quiche lázban égek. Némi szalonna (tudom, tudom koleszterin, de olyan jó egy kis húsos szalonna egy csomó dologba) hozzáadásával összepárosítottam a kettőt. Az eredmény igazán nagyszerű let… Tovább

4 megjegyzés:

Der Chef írta...

Én úgy tudo, hogy csak pirítás szükséges, és együtt a húst az előre megpirított krumplival.Illetve finomra vágott friss zöld petrezselyem nem hiányozhat a végéről.

Gyöngyi írta...

Látom, kitört a brassói láz:)) Bor nélkül, és csíkokra vágva, majorannaval a hivatalos, szűzérméből, tudtommal.
Egyébként az a lényeg, hogy finom legyen:)

Kata írta...

Az egyik családi kedvenc, én egy kicsit másképpen főzöm, ahogy mindenki ízlésére kikísérleteztem.
De azt képzeld el, amikor a gyerekemmel egy osztálykiránduláson voltunk, egy étteremben főtt krumplival adták... A gyerekek meg sem akarták kóstolni, éhen maradtak:(

szepyke írta...

Kérek brassóit! Most! Uborkával. Ennyi.:)