2010. január 7., csütörtök

Tárkonyos csirkeragu leves

tarkonyosleves1

Nagyon finom, sűrű, tartalmas leves. A színe és a savanykássága miatt, engem a nagy kedvenceimre, a kókusztejes-lime-os csirkelevesekre emlékeztet, de azoknál sokkal könnyebben befogadható a hagyományosabb ízekhez szokott gyomor számára. A tárkonyt nagy valószínűséggel Ázsia pusztáiról hozták be őseink a Kárpát-medencébe, ahol aztán egy időre elfelejtődött, és az erdélyi konyhából került vissza a rendszeresen használt zöldfűszerek közé. A tárkonyt Európában leginkább a francia és az erdélyi konyha használja.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál olaj
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 hagyma
  • 10-12 dkg zöldborsó
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 15 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál tárkony
  • fél-egy citrom leve
  • 1 bio csirkeleveskocka vagy 5 dl csirkealaplé

A csirkemellfilét falatnyi kockákra vágom, a hagymát elnegyedelem, a répát és a gombát mérettől függően fél-negyed karikákra vágom, és a zellert felszeletelem. Az olajat felhevítem, majd átforgatom rajta a húst, miután körben kifehéredett, hozzáadom a zellert, a sárgarépát és a hagymát. Pár percig együtt pirítom, majd felöntöm vízzel (vagy az alaplével), hozzáadom a tárkonyt és a leveskockát, és lefedve közepes lángon 15-20 percig főzöm. Ezután belekeverem a tejszínt, a borsót, a citromlevet és a gombát, és még öt percig főzöm, a hagyma nagyobb darabjait kihalászom, és kidobom (lehet egyben is beletenni). Ha szükséges kicsit megsózom, és tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tonhalkrém II. Egy másik, főtt tojásos verzió már szerepelt a blogon, ehhez Martha Stewart nagyszerű könyvét (az american food-ot) csaptam fel. Nem számoltam még meg, hogy hány ételt főztem meg eddig belőle, de eddig 100%-on teljesít. Az é… Tovább
  • Fehérbab és gomba ragu – “Végigfőzni a Meatless-t” Jól haladok ezzel a végigfőzős-projekttel. Heti 3-4 receptet tűztem ki, és eddig sikerült is tartani.Persze jó lenne, ha már paradicsom-cukkini-spárga szezon lenne, akkor új “távlatok” nyílnának meg előttem. Nem mintha már a… Tovább
  • Csirkeleves póréval és zellerrelErről most nem sikerült értékelhető fényképet csinálni, de a receptet azért közreadom, mert nagyon jó.A húslevessel még mindig ki lehet üldözni a világból, és a főfogás + desszert elé még mindig nem hiányzik nekem a leves, de… Tovább
  • Lencsesaláta karamellizált zellerrel – “Végigfőzni a Meatless-t” Egyáltalán nem vagyok babonás, és szerintem a hagyomány != a babonával. Úgyhogy lencsét nem újévkor szoktam enni. Hanem egyéb alkalmakkor, és évi egynél többször. És aki nem szereti a pezsgőt, miért nyomja magába újévkor? Eh… Tovább
  • Zellerkrémleves sült fokhagymával Címszavakban: zeller, sült fokhagyma, petrezselyem-olaj és pisztácia. Jó, mi? Hozzávalók: 1 fej fokhagyma kb. 0,5 kg zeller, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva 2 krumpli, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva olívaol… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Szeretem!:)

Lilla írta...

én is :-)))

annuska írta...

Megcsináltam. Nagyon finom lett. És az a sok szép szín ami benne van...hmmm...
(: