2010. január 15., péntek

Töltött káposzta

Allergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje….

kaposzta2

Hozzávalók:

  • 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés)
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej hagyma
  • 12 nagy levél savanyú káposzta
  • 1 konzerv vagy kb. 80 dkg savanyú káposzta (apró)
  • 30 dkg füstölt hús
  • kevés olaj
  • só, bors
  • pirospaprika

A tizenkét nagy káposztalevelet az ere mentén kettévágom, ezekből lesz a töltelékek burka. Az ereket félreteszem, és a hús után ledarálom. Könnyíti, és ízesebbé teszi a tölteléket. A darált húst összegyúrom a káposztával, a rizzsel, a darált káposztával és ízlés szerinti sóval, borssal, pirospaprikával. Sóból nem teszek bele túl sokat, mert a káposzta és a füstölt hús is meglehetősen sós. A töltelékeket hasonlóan készítem, mint a hortobágyi- vagy a rántott palacsintát: a káposztalevél egyik végére kanalazok a töltelékből, a széleket behajtom, és feltekerem. Egy nagy fazékban kevés olajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadok egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem, majd elkezdem a rétegzést: alulra kerül az aprókáposzta kb. egyharmada, erre jön a töltött káposztalevelek és a füstölt hús fele, majd az aprókáposzta újabb harmada (azaz a maradék fele), a maradék töltelék és füstölt hús, végül befedem az egészet káposztával. Annyi vizet öntök rá, hogy éppen elfedje, és másfél órán át főzöm. Forrón, sok tejföllel tálalom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos csirkemell bulgurral Semmi frappáns név nem jutott eszembe, és az összes hozzávalót sem lett volna célszerű felsorolnia  címben, sok-sok sor lenne. Még mindig tartana. A sárga balkonparadicsom turbó fokozatra kapcsolt, és elképesztő ütemb… Tovább
  • “Kínai sült tészta” Nem hiszem, hogy igazából sok köze van Kínához, viszont a kínai kifőzdékben árult zöldséges sült tésztára hasonlít. Néha szoktam hozzá “omlós csirkét” is sütni, de az esetek kb. felében csak magában esszük. De szószos ázsia… Tovább
  • Rizs pirított zöldségekkel Gyors meg diétás, meg egészséges, mondhatni “all-in” :-) Ez is a kölcsönben nálam lévő readers digest könyvből van, lesz a héten más is belőle, minél előbb végig akarom főzni az engem érdeklő recepteket, hogy aztán visszaa… Tovább
  • Taco káposztasalátával és csirkével/hallal Ez is hétvégi meccsnézős kaja, azt hiszem ez az utolsó a fényképezőgépemről. A döntőre még ki kell találni valamit (meg lehet hogy az elődöntőkre is, ha már stílusosak akarunk, lenni és ennyire szeretünk enni még mindennek… Tovább
  • Párolt lilakáposzta Általában hanyagolom a káposztás ételeket, sosem tudok mit kezdeni a káposzta „másik felével”, elég kicsit pedig nem árulnak. Most is elajándékoztam a maradékot. Két főre nem jó káposztát készíteni. A köret persze nagyon f… Tovább

3 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Gyönyörűséges lett!

szepyke írta...

Azt hittem, hgoy nem teszel bele pirospaprikát. EGyszer írtad, hogy nem szereted. Ezért vagy rá allergiás is?

Lilla írta...

nem, a paprikára csak "lélekben" vagyok allergiás :-) nem szeretem, hogy mindenbe tesznek itt a népek, borsófőzelékbe, karfiollevesbe ilyenekbe :-)
a töltött káposztát évi 1-2x megenném, de egyre durvább mértékben vagyok allergiás a savanyú káposztára... pár falat és a szám körül iszonyúan viszket fáj és piros. az sem segít, ha kiáztatjuk kicsit a savanyítólevet a káposztából.