2010. november 1., hétfő

Hullámtorta

image

Van pár kedvenc kajákra vonatkozó angol jelzőm: ‘zingy’, ‘moist’, ‘rich’. Hát erre a második kettő garantáltan igaz. Ami szerintem még nagyon találó, az a ‘heavy cream’. Azt hiszem ilyen felvezető után sejthető, hogy anyag lesz bőven a tortában. De répa van a tésztájában, szóval ‘fitness’… :-)

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 14 dkg sárgarépa
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 3 dkg kakaó
  • 4 dkg mogyoró (vagy dió)
  • 2 csapott evőkanál olaj

a krémhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 25-30 dkg mascarpone vagy krémtúró
  • kevés porcukor (2 ek.)

A tésztához előmelegítem a sütőt 190 fokra, és egy 18-20 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, és kivajazom-lisztezem az oldalát. A cukrot habosra keverem a tojásokkal, majd belekeverem a kakaóport és a finomra reszelt sárgarépát. A lisztet összekeverem a sütőporral és a darált mogyoróval, és pár adagban a tojásos masszába keverem. Végül hozzáadom az olajat, a tepsibe öntöm, és kb. 40 perc alatt megsütöm. A krémhez gőz fölött megolvasztom a csokoládét, miután kicsit hűlt, belekeverem a krémtúrót/mascarpone-t, és kevés cukorral édesítem. A kihűlt tortalapot kettévágom, az alsóra kenem a krém felét, rányomom a tetejét, megkenem a maradék krémmel, és kanállal hullámokat készítek rá. egy-két órára hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon a krém.

18-20 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyorós rétes Sokkal kevésbé ismert rétes, mint a túrós vagy a meggyes, amik az alapnak számítanak, pedig még azoknál is gyorsabban elkészül, és nagyon finom. Mogyoró helyett dióval is lehet készíteni, akkor a töltelék végképp a zserbór… Tovább
  • Mogyorós bébikukoricás csirke Szeretem az ázsiai serpenyős csirkeételeket, sok zöldség van bennük, és általában tartalmaznak az európai ízekhez képest szokatlan csavart. Sokszor különleges hozzávalóra sincsen szükség, ehhez az ételhez csak mogyoróvaj, … Tovább
  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább
  • ZellertortaFogyókúrés ebéd/vacsora ez is, mert 300 kcal alatt avn egy adag. Egyszer csináltam eddig, akkor arra jutottam, hogy jobb szeretem ha a zeller puhább. Ezért annyit változtatnék rajta, hogy felkarikázva tenném bele a zellerszár… Tovább
  • Mogyorós gofri – Gofri III. Külsőre nem sokban különbözik egyik gofri a másiktól, nehéz fényképen visszaadni az amúgy jelentős ízbeli különbségeket. Teljesen más ez a mogyorós, mint a pár héttel ezelőtti, kevés cukrot tartalmazó ropogós változat. A c… Tovább

4 megjegyzés:

Felhőlány írta...

A kedvenc csokitortám! :)
Nagyon mutatós ezekkel a hullámokkal!
Az elfogyasztott szeletekkel párhuzamosan jelentkező lelkiismeretfurdalást pedig a répa hozza egyensúlyba... :))

Lilla írta...

:-) és így legalább nem baj ha nem sikerül szépen tükörsimára kenni a krémet....

Felhőlány írta...

Ez így sokkal izgalmasabb! :)) Tükörsimát bárki tud készíteni... (engem leszámítva). :))

Névtelen írta...

Elkészítettem, finom és egyszerű. Ja és persze meg van az illúzió, hogy félig-meddig egészséges a répa meg a "light" csokikrém miatt.:D Hullámokat nem tudtam kialakítani, lehet hogy azért mert csak 10 deka csokit tettem a krémtúróhoz, és így hígabb lett.
Anna