2010. november 30., kedd

Paszternák-krémleves


A recept eredetije a GoodFood-on van, de ott a szerzőt, hmmm…. elragadtatták kicsit az érzelmei. Amit a petrezselyem résszel művel, az tipikusan az amit én élből kihagyok. Nyilván az én lelkesedésemmel van probléma, de este fél 10kor tutira nem állok neki 2x blansírozni petrezselymet. A leves amúgy nagyon jó, így már kezelhetőbb az idő és az edény igénye is. Lehet, hogy beszavazom dec. 25-re anyámékhoz.
Hozzávalók:
  • 50 dkg paszternák
  • olaj
  • 3 dl víz/zöldségalaplé
  • 1 hagyma
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 nagy/2 kicsi babérlevél
Kb. 10-12 dkg (azaz 1 nagy) paszternákot félre teszek, a többit meghámozom és felkockázom. Egy fazékban kevés olajat hevítek, pár percig párolom rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a paszternákot. Átforgatom, és felöntöm az alaplével (vízzel) és a tejjel. Beledobom a babérlevelet, és fedő alatt, kis lángon nagyon puhára főzöm. Kiszedem belőle a babérlevelet, összeturmixolom (ha szükséges adok még hozzá tejet/vizet), sózom, borsozom és melegen tartom. A maradék paszternákot is megpucolom, nagyon apróra vágom, két percig főzöm, majd leszűröm, és teflonserpenyőben, kevés olajon megsütöm. A tejszínt nem túl kemény habbá verem, és sok apróra vágott petrezselymet keverek bele. Tálaláskor a leves tetejére petrezselymes habot teszek, és megszórom a pirított paszternákkal.
3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mézes sárgarépakrémleves Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili papr… Tovább
  • Póréhagymás-csirkés burgonyaleves Ismét egy levesnek álcázott főzelék, vagy egytálétel, ki minek szereti hívni. Rengeteg hús is van benne, csirkemellfilé, sonka (vagy tarja), és ropogós szalonnaszeletek, nekünk ez után már csak sütemény csúszott le. Hideg … Tovább
  • Tárkonyos csirkeragu leves Nagyon finom, sűrű, tartalmas leves. A színe és a savanykássága miatt, engem a nagy kedvenceimre, a kókusztejes-lime-os csirkelevesekre emlékeztet, de azoknál sokkal könnyebben befogadható a hagyományosabb ízekhez szokott … Tovább
  • Karfiolos csirkehúsleves Nagyon egyszerű, csirkehússal gazdagított zöldségleves, ami a zöldfűszereknek és a reszelt sajtnak (parmezánnal és reszelt trappistával ettük, mindkét verzió jó volt) köszönhetően kap egy kis csavart. Frissen a legjobb, me… Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább

1 megjegyzés:

Anna írta...

Jééé, ez volt a vasárnapi krémleves, csak én tettem bele pár szál répát is és korma fűszert. Szép a blogod. Már nem is tudom kinek a blogjárom találtam ide.