2011. január 19., szerda

Cantuccini


Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé (kávéba jelen esetben) típusú dolgoknak. Legnagyobb meglepetésemre earl grey teával is működik a dolog, én ugyanis nem iszom kávét csak napi 4-5 csésze feketeteát (mindenre jó egy erős tea, igazuk van az angoloknak ezzel kapcsolatban).

Mákos-fehércsokoládés cantuccini

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mandula
  • 3 evőkanál darált mák
  • 5-7 dkg fehércsokoládé

Narancsos-csokoládés cantuccini

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mandula
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg mandula (barna héjjal együtt)
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 5 dkg kandírozott narancshéj (nekem étcsokoládéba mártott volt)
Elkészítés (mindkettőhöz):
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajat és a cukrot habosra keverem, beledolgozom a tojást, majd a vanília-kivonatot. a lisztet összekeverem a sütőporral és a kakaóval/mákkal, majd több részletben a vajas keverékhez adom (a végén már nem elég a kanál, gyúrni kell). Végül belegyúrom a mandulát, az összevágott csokoládét (és a kandírozott narancshéjat). A tésztából 3 rudat formázok, tepsibe teszem, és kb. 30 perc alatt megsütöm (akkor jó ha a külseje megpirult, de kiszárítani nem kell!). A langyos rudakat, átlósan ujjnyi vastag szeletekre vágom, és oldalanként 6-7 percig szárítom a sütőben. Dobozban hetekig eláll(na), kávéba vagy teába mártogatva pikk-pakk elfogy.
adagonként kb. 2-2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokis muffin Azoknak való, akik szeretik a keserűcsokoládét, mert ez egy durván csokis változat. Valószínűleg meg lehet próbálni tejcsokoládéval is. Kicsit csodálkoztam, hogy nem kell bele tojás, mert szokott kelleni. De remekül működi… Tovább
  • Kókuszos-csokis muffin Lehet, hogy a közeljövőben meg fognak kicsit szaporodni a muffin receptek, mert az esti iskola vacsoraidőben van, és kell valamit ennem előtte, vagy vinni a szünetre, erre eddig a muffin tűnik a legjobb választásnak, mert … Tovább
  • Gránátalmás pohárkrém Ritkán veszek gránátalmát, nem is a leggyakrabban árult gyümölcs nálunk, úgyhogy ebben végül is semmi meglepő nincsen. Pedig sokoldalúan felhasználható, és én még felnyitni is szeretem, van abban valami csodálatos, ahogy a… Tovább
  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább
  • Amarettis-csokoládés torta Egy régi Lajos Mari szakácskönyvben láttam vagy 15 éve az alapját ennek a receptnek, ami sokáig nem hagyott nyugodni, a hozzávalók között ugyanis a következő szerepelt: „15 dkg mogyorós csók” - az meg mi lehet? Most sem tu… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

:) A mákost ideje ismételnem :)

Ottis írta...

Finomak biztos!

autumn írta...

Cantuccini, Earl Grey tea, angolok, na ezek a szavak nekem elég is volt, hogy a blogod követője legyek! Bár a százról lemaradtam, azért kérlek, hogy látogass el Te is hozzám! Üdv,
Kutya és Konyha
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

Lilla írta...

hehehehehehe :-)