2011. január 19., szerda

Cantuccini


Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé (kávéba jelen esetben) típusú dolgoknak. Legnagyobb meglepetésemre earl grey teával is működik a dolog, én ugyanis nem iszom kávét csak napi 4-5 csésze feketeteát (mindenre jó egy erős tea, igazuk van az angoloknak ezzel kapcsolatban).

Mákos-fehércsokoládés cantuccini

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mandula
  • 3 evőkanál darált mák
  • 5-7 dkg fehércsokoládé

Narancsos-csokoládés cantuccini

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mandula
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg mandula (barna héjjal együtt)
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 5 dkg kandírozott narancshéj (nekem étcsokoládéba mártott volt)
Elkészítés (mindkettőhöz):
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajat és a cukrot habosra keverem, beledolgozom a tojást, majd a vanília-kivonatot. a lisztet összekeverem a sütőporral és a kakaóval/mákkal, majd több részletben a vajas keverékhez adom (a végén már nem elég a kanál, gyúrni kell). Végül belegyúrom a mandulát, az összevágott csokoládét (és a kandírozott narancshéjat). A tésztából 3 rudat formázok, tepsibe teszem, és kb. 30 perc alatt megsütöm (akkor jó ha a külseje megpirult, de kiszárítani nem kell!). A langyos rudakat, átlósan ujjnyi vastag szeletekre vágom, és oldalanként 6-7 percig szárítom a sütőben. Dobozban hetekig eláll(na), kávéba vagy teába mártogatva pikk-pakk elfogy.
adagonként kb. 2-2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Adventi to-do Vasárnap advent első vasárnapja lesz, úgyhogy úgy gondolom egyáltalán nem korai összerakni a listámat. lenyomni a takarítós-listámat (advent során tetszőleges sorrendben, mindenféle van rajta a kávéfőző vízkőmentesítésétől … Tovább
  • Mokkakorong Nem vagyok nagy sütifogyasztó, az is ritka, hogy egy receptet többször megcsináljak. A sütésem leginkább születésnapi tortákra korlátozódik. Ezt most csináltam meg harmadszorra - és csak egy éve találtam erre a receptre.… Tovább
  • Adventi koszorú & naptár Elkezdődött a karácsonyi készülődés: megcsináltam anyámnak a szokásos adventi koszorúját, és összeraktam magunknak az adventi naptárat. Eddig mindig vettem egy szimpatikus bolti adventi csokinaptárat, idén azonban változott … Tovább
  • Almás zellerkrémleves Hurrá, visszatértem! Elromlott a routerünk. Kb. 3-4 év után, de volt rá 11 év (!) garancia. Amit szerencsére nem az eladónál kellett érvényesíteni, aki elírta a garancialevelet és 11 hónapot írt be oda, ahova 11 évet kellett… Tovább
  • Csokoládés “benyomott” keksz … dobpergés…megkezdtem a karácsonyi sütést és nagytakarítást, és elmélkedést, hogy milyen desszertet csináljak. (mit desszertet, desszerteket!) Ilyenkor beindul a keksz-gyár, előkerülnek a dekorcukrok, és a szokásos heti ada… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

:) A mákost ideje ismételnem :)

Ottis írta...

Finomak biztos!

autumn írta...

Cantuccini, Earl Grey tea, angolok, na ezek a szavak nekem elég is volt, hogy a blogod követője legyek! Bár a százról lemaradtam, azért kérlek, hogy látogass el Te is hozzám! Üdv,
Kutya és Konyha
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

Lilla írta...

hehehehehehe :-)