2011. január 19., szerda

Cantuccini


Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé (kávéba jelen esetben) típusú dolgoknak. Legnagyobb meglepetésemre earl grey teával is működik a dolog, én ugyanis nem iszom kávét csak napi 4-5 csésze feketeteát (mindenre jó egy erős tea, igazuk van az angoloknak ezzel kapcsolatban).

Mákos-fehércsokoládés cantuccini

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mandula
  • 3 evőkanál darált mák
  • 5-7 dkg fehércsokoládé

Narancsos-csokoládés cantuccini

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg mandula
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg mandula (barna héjjal együtt)
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 5 dkg kandírozott narancshéj (nekem étcsokoládéba mártott volt)
Elkészítés (mindkettőhöz):
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajat és a cukrot habosra keverem, beledolgozom a tojást, majd a vanília-kivonatot. a lisztet összekeverem a sütőporral és a kakaóval/mákkal, majd több részletben a vajas keverékhez adom (a végén már nem elég a kanál, gyúrni kell). Végül belegyúrom a mandulát, az összevágott csokoládét (és a kandírozott narancshéjat). A tésztából 3 rudat formázok, tepsibe teszem, és kb. 30 perc alatt megsütöm (akkor jó ha a külseje megpirult, de kiszárítani nem kell!). A langyos rudakat, átlósan ujjnyi vastag szeletekre vágom, és oldalanként 6-7 percig szárítom a sütőben. Dobozban hetekig eláll(na), kávéba vagy teába mártogatva pikk-pakk elfogy.
adagonként kb. 2-2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehércsokoládés mascarpone krém eperrel Mostanában ilyen kanalazós desszertekben utazom, nem azért, mert „olyan meleg van, hogy én már be se kapcsolom a sütőt”, bírom a meleget, képes vagyok a legnagyobb kánikulában is sütni (és mostanában elég sokszor vagyunk n… Tovább
  • Ribizlis túrótorta Az eredeti a NLK-s recept lett volna, ha nem olyan hanyagul olvasom el, ahogyan szoktam, illetve ha nem hagyok ki/helyettesítek egyes anyagokat élből mással. Így aztán több változtatás lett benne, mint eredetileg akartam. … Tovább
  • Kétszínű gofri (laktózmentes) Ezt is a Nők Lapja Konyháből csináltam, de ez működött a múltkori epres rolóval ellentétben. Egy kicsit tömörebb volt, mint amit anyám szokott sütni, de azzal ellentétben ez laktózmentes, és a kétféle szín miatt mégiscsak … Tovább
  • Meggyes túrókrém Ez teljesen egy hűtő-ürítős, dobáljunk bele mindent-ami-van-itthon desszert. Sütöttem egy adag habcsókot mert hétvégén „eton mess”-t akarok készíteni, minden más ebből-abból maradt. Azonnal el kell fogyasztani, hogy a habc… Tovább
  • Csokis-kókuszos töltött keksz Katánál találtam ezt a receptet, sokat nem is változtattam rajta, csak a tölteléket igazítottam az itthoni alapanyagokhoz (és kicsit többet csináltam belőle, mert a nála látott mennyiség nekem nem volt elég, azt hiszem én … Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

:) A mákost ideje ismételnem :)

Ottis írta...

Finomak biztos!

autumn írta...

Cantuccini, Earl Grey tea, angolok, na ezek a szavak nekem elég is volt, hogy a blogod követője legyek! Bár a százról lemaradtam, azért kérlek, hogy látogass el Te is hozzám! Üdv,
Kutya és Konyha
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

Lilla írta...

hehehehehehe :-)