2011. január 25., kedd

Gofri V.–“fitness gofri”


Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem is a heti pár szem keksznek vagy muffinnak kell roppant egészségesnek lenni, hanem annak, amit közben megeszünk (ez ügyben pedig szerintem jók vagyunk), úgyhogy a sütemények reformosításánál továbbra is megmaradok annál a határnál, ami még nem megy az élvezet rovására.
A legújabb kísérletem: kevert tésztákban (és lehet, hogy omlósban is, ezt még nem döntöttem el), a liszt harmadát-felét lecserélem zabpehelylisztre. Ami nem más mint aprítóval finomra darált zabpehely (de egyébként készre darálva is árulják). A téma tudorai szerint mindent meg lehet belőle sütni, csak némi sikért kell hozzáadni, mert az a búzával ellentétben nincs a zabban.
Elvileg csökkenti a vér koleszterin és trigliceridszintjét, lassabban emeli a vércukorszintet, sok élelemi rost van benne és magas az E-vitamin és fehérje tartalma.
Eddig két próbán vagyok túl, a zabpelyhes kekszen nem változtat semmit, hogy a finomliszt 100%át zablisztre cseréltem, és a sima gofritésztában a liszt felét cseréltem zablisztre. Ízben, színben teljesen minimális a változás, a sütés elején párszor ki kellett kenni olajjal a gofrisütőt, mert a sima tésztánál kicsit jobban ragadt.
Recept itt, a liszt felét zabpehelylisztre cseréltem és nádcukrot használtam.
A tetejére pedig kevés nádcukorral édesített 0%os görög joghurt és meggy került.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Joghurtos túrófagylalt meggyöntettel Utolért a végzet. Nekiálltam a fagyigép nélküli fagylaltgyártásnak. Az egy dolog, hogy ahogy öregszem (ez mondjuk 26 évesen elég jól hangzik) leszek én is egyre jobban egészség-bolond (mondjuk szerencsére nem a nagy magyar… Tovább
  • Tejfölös metélőhagymás muffin Onnan indult az egész, hogy kókadozott némi snidling az erkélyen, és maradt egy kis feta és olajbogyó. azt elég hamar eldöntöttem, hogy a fetát összekeverem némi tejföllel és apróra vágott olajbogyóval, már csak valami “al… Tovább
  • Joghurtos csokoládéfagylalt Rákaptam a házi fagylalt készítésre, ami mindig úgy indul, hogy előveszek egy nagy doboz 0%-os joghurtot, aztán hol-ez-hol-az kerül bele. Nagyon sok fagyi fogy nálunk, és nem akarok még gömbölyűbb lenni, ezért nem tejszíne… Tovább
  • Nektarinos-joghurtos pohárkrém A barackok közül a nektarin az egyetlen, amit szeretek, ebben persze nagy szerepe van a többinél vékonyabb, szőrtelen héjnak. mindig vannak kattanásaim, most azt hiszem a tejföl-joghurt-túró-mascarpone vonal. Még joghurt f… Tovább
  • Juhtúrós-tökmagos pogácsa Még pénteken sütöttem, hogy másnap tudjak mit vinni a suliba (én még csak most tartok az utolsó hétnél). Az alap Millie receptje volt, a liszten változtattam, mert én általában csak sima lisztet tartok itthon (most pedig p… Tovább

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Az áthúzott szóra jöttem bólogatni!:)))

:))))

Lilla írta...

szepykém, sejtettem :-D

szepyke írta...

De, honnan????:DDD

mandy tarragon írta...

Most megnyugodtam. Pedig ostorozom magam miatta rendesen, hogy nem fogy az a fránya tk. liszt, mert szerintem fűrészporral kevert cement íze van...

Viszont ezt a zabpehelylisztes dolgot ki fogom próbálni. :)

ayildi írta...

Nézz be hozzám, kaptál tőlem valamit! :-)