2011. január 25., kedd

Gofri V.–“fitness gofri”


Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem is a heti pár szem keksznek vagy muffinnak kell roppant egészségesnek lenni, hanem annak, amit közben megeszünk (ez ügyben pedig szerintem jók vagyunk), úgyhogy a sütemények reformosításánál továbbra is megmaradok annál a határnál, ami még nem megy az élvezet rovására.
A legújabb kísérletem: kevert tésztákban (és lehet, hogy omlósban is, ezt még nem döntöttem el), a liszt harmadát-felét lecserélem zabpehelylisztre. Ami nem más mint aprítóval finomra darált zabpehely (de egyébként készre darálva is árulják). A téma tudorai szerint mindent meg lehet belőle sütni, csak némi sikért kell hozzáadni, mert az a búzával ellentétben nincs a zabban.
Elvileg csökkenti a vér koleszterin és trigliceridszintjét, lassabban emeli a vércukorszintet, sok élelemi rost van benne és magas az E-vitamin és fehérje tartalma.
Eddig két próbán vagyok túl, a zabpelyhes kekszen nem változtat semmit, hogy a finomliszt 100%át zablisztre cseréltem, és a sima gofritésztában a liszt felét cseréltem zablisztre. Ízben, színben teljesen minimális a változás, a sütés elején párszor ki kellett kenni olajjal a gofrisütőt, mert a sima tésztánál kicsit jobban ragadt.
Recept itt, a liszt felét zabpehelylisztre cseréltem és nádcukrot használtam.
A tetejére pedig kevés nádcukorral édesített 0%os görög joghurt és meggy került.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges crumble Nyáron többször készítettem meggyes crumble-t, mindig nagy sikere volt, és nagy előnye, hogy nagyon jól elő lehet készíteni. Egy napig nagyszerűen elvan a hűtőben a gyümölcs vagy zöldség a sütőtálban, a morzsa pedig a keve… Tovább
  • Vöröslencsés kenyér Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom l… Tovább
  • Kakukkfüves-sajtos muffin Az ilyen sütemények miatt irigylem az angolok ötórai teáját, lenyűgöznek a könyvek leírásai a forró teáról, a tejszínes süteményekről, az uborkás- és lazacos szendvicsekről és a sütőből frissen kivett muffinokról. Ha valah… Tovább
  • Zabpelyhes buci Nem vagyok nagy kenyér fogyasztó, ennek megfelelően ritkán sütök kenyérféléket. Most azonban kivételt tettem, mert nagyon jó zabpelyhes bucit vettem valahol, és mindenképpen készíteni akartam valami hasonlót. Nem lett olya… Tovább
  • Zabpehely gyümölccsel és joghurttal Tőlem szokatlan módon egy gyors és egészséges recept, mézzel, zabpehellyel, pár szem olajos maggal és gyümölccsel. Ezek közül a gyümölcs az, ami nem a kedvencem, de így még az alma és a körte is lecsúszik. Nulla százalékos… Tovább

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Az áthúzott szóra jöttem bólogatni!:)))

:))))

Lilla írta...

szepykém, sejtettem :-D

szepyke írta...

De, honnan????:DDD

mandy tarragon írta...

Most megnyugodtam. Pedig ostorozom magam miatta rendesen, hogy nem fogy az a fránya tk. liszt, mert szerintem fűrészporral kevert cement íze van...

Viszont ezt a zabpehelylisztes dolgot ki fogom próbálni. :)

ayildi írta...

Nézz be hozzám, kaptál tőlem valamit! :-)