2011. január 25., kedd

Gofri V.–“fitness gofri”


Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem is a heti pár szem keksznek vagy muffinnak kell roppant egészségesnek lenni, hanem annak, amit közben megeszünk (ez ügyben pedig szerintem jók vagyunk), úgyhogy a sütemények reformosításánál továbbra is megmaradok annál a határnál, ami még nem megy az élvezet rovására.
A legújabb kísérletem: kevert tésztákban (és lehet, hogy omlósban is, ezt még nem döntöttem el), a liszt harmadát-felét lecserélem zabpehelylisztre. Ami nem más mint aprítóval finomra darált zabpehely (de egyébként készre darálva is árulják). A téma tudorai szerint mindent meg lehet belőle sütni, csak némi sikért kell hozzáadni, mert az a búzával ellentétben nincs a zabban.
Elvileg csökkenti a vér koleszterin és trigliceridszintjét, lassabban emeli a vércukorszintet, sok élelemi rost van benne és magas az E-vitamin és fehérje tartalma.
Eddig két próbán vagyok túl, a zabpelyhes kekszen nem változtat semmit, hogy a finomliszt 100%át zablisztre cseréltem, és a sima gofritésztában a liszt felét cseréltem zablisztre. Ízben, színben teljesen minimális a változás, a sütés elején párszor ki kellett kenni olajjal a gofrisütőt, mert a sima tésztánál kicsit jobban ragadt.
Recept itt, a liszt felét zabpehelylisztre cseréltem és nádcukrot használtam.
A tetejére pedig kevés nádcukorral édesített 0%os görög joghurt és meggy került.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-sajtos melegszendvics Valami jóféle kenyérből vágok pár szeletet, megkenem olajjal, és forró sütőben pár perc alatt megpirítom. Pakolok rá pár szelet körtét, morzsolok egy kis kékpenészes sajtot, és pár percre visszarakom, hogy a sajt megolvadjon… Tovább
  • Gofri VII.–csokidarabos gofri Annyi jó gofri receptem van már, hogy nehéz eldönteni, melyik a legjobb. Azt hiszem mindig az aktuális. Ez is egy nem túl édes tésztájú, elég ropogós, és valami hihetetlenül “habos” változat. Még a csokidarabok nélkül is … Tovább
  • Kukorica-palacsinta Megint EveryDay Food. Most a könyv. A nyári fejezetben van, csöves kukoricát ír (a legtöbb amerikai recept azt használ és nem konzervet vagy mirelitet), persze a konzerv és a mirelit is jó, úgyhogy ehetjük akár egész télen :… Tovább
  • Spenótos tükörtojás Nagyon sokszor készült már reggelire Levinek, de eddig sosem sikerült lefényképezni. Alul egy kis spenót, azon 1-2 tojás, meglocsolva 1-2 kanál tejszínnel és megszórva szintén 1-2 kanál reszelt parmezánnal. És ezzel kb. el i… Tovább
  • Fetás bab-krém Villámgyors mártogatnivaló – tortillachipshez, zöldségekhez – vagy ahogy én ettem, ropogós svéd “kenyérre” kenve. Csak pár hozzávaló, és egy aprító kell hozzá.Ha túl sűrű, egy kis joghurttal lehet hígítani.Amúgy az ehavi Goo… Tovább

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Az áthúzott szóra jöttem bólogatni!:)))

:))))

Lilla írta...

szepykém, sejtettem :-D

szepyke írta...

De, honnan????:DDD

mandy tarragon írta...

Most megnyugodtam. Pedig ostorozom magam miatta rendesen, hogy nem fogy az a fránya tk. liszt, mert szerintem fűrészporral kevert cement íze van...

Viszont ezt a zabpehelylisztes dolgot ki fogom próbálni. :)

ayildi írta...

Nézz be hozzám, kaptál tőlem valamit! :-)