2011. január 15., szombat

Kapucsínós minitorták

Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent mázon változtattam, szerintem ugyanis a 16 dkg fehércsokoládé ehetetlen lesz, ha belekeverek 26 dkg cukrot. Úgyhogy a cukrot kihagytam, és kicsit növeltem a csokoládé és a tejföl mennyiségét, hogy elég legyen a máz, és ne legyen túl híg.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos evőkanál instant kávé
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej (elvileg 2-3, de nekem kicsit több kell)

a tetejére:

  • 18 dkg fehércsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • kakaópor

A vajat összekeverem a cukorral, majd beledolgozom a tojásokat, a vanília-kivonatot, a lisztet, az instant kávét és a sütőport. Miután simára kevertem (lehet robotgéppel is), belekeverem a tejet, viszonylag lágy, kanalazható tészta kell legyen. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), és egy normál 12 lyukú muffin tepsit kibélelek muffin papírral. Belekanalazom a tésztát, és 20 perc alatt megsütöm. Miután a muffinok kihűltek, egy fazékban vizet forralok, fölé teszek egy tálat, és felolvasztom benne a csokoládét és a vajat. Miután a máz langyosra hűlt, belekeverem a tejfölt, és a muffinok tetejére kanalazom. Végül megszórom kakaóporral, esetleg csokoládédíszekkel, csokoládés kávészemmel díszítem.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Joghurtos vaníliakrém Volt egy relatíve sikertelen tortasütésem, melynek eredményeként a kész tortán kívül lett egy 26 cm-es, kókuszos kevert tésztájú tortalapom, ami elég lassan fogyott. Ki kellett hozzá találni valamit, mert én nem vagyok az … Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Hm, jól néz ki :)

Hugi írta...

Szia Lilla!
gyönyörűek :) Nigellának a könyvét még én is ízlelgetem, sok dolgot kipróbáltam már tőle, de néha túlontúl édesek nekem, így én is csökkentek a hozzávalókban.
A kapszlid ismerős, IKEA-ban vetted?
Üdv, Hugi

Elif írta...

Azta! Nagyon gusztusosak!

Lilla írta...

köszi :-)

aha IKEA-sak a papírok, jók szerintem nagyon, elég vastag és viaszos.

Praliné Zsuzsi írta...

Huuuu, nagyon jol neznek ki! Viszont a 26 dkg cukorba belegondolni is rossz...