2011. január 15., szombat

Kapucsínós minitorták

Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent mázon változtattam, szerintem ugyanis a 16 dkg fehércsokoládé ehetetlen lesz, ha belekeverek 26 dkg cukrot. Úgyhogy a cukrot kihagytam, és kicsit növeltem a csokoládé és a tejföl mennyiségét, hogy elég legyen a máz, és ne legyen túl híg.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos evőkanál instant kávé
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej (elvileg 2-3, de nekem kicsit több kell)

a tetejére:

  • 18 dkg fehércsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • kakaópor

A vajat összekeverem a cukorral, majd beledolgozom a tojásokat, a vanília-kivonatot, a lisztet, az instant kávét és a sütőport. Miután simára kevertem (lehet robotgéppel is), belekeverem a tejet, viszonylag lágy, kanalazható tészta kell legyen. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), és egy normál 12 lyukú muffin tepsit kibélelek muffin papírral. Belekanalazom a tésztát, és 20 perc alatt megsütöm. Miután a muffinok kihűltek, egy fazékban vizet forralok, fölé teszek egy tálat, és felolvasztom benne a csokoládét és a vajat. Miután a máz langyosra hűlt, belekeverem a tejfölt, és a muffinok tetejére kanalazom. Végül megszórom kakaóporral, esetleg csokoládédíszekkel, csokoládés kávészemmel díszítem.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pohárkrém uzsonnára Volt (még van is) ugye egy elrontott kuglófom, meg egy doboz mascarponém, meg ezek az üvegek, amik közül a második lekvárt csak azért vettem meg, hogy ilyen szuper üvegben tudjunk desszertet vinni a munkahelyre (amúgy a benn… Tovább
  • Kávés-csokoládés jégkrém Bár a jelenlegi időjárás nem indokolja a jégkrém evést, úgy döntöttem, hogy egye fene (max iszom utána egy forró teát), előveszek egy adagot, és lefotózom, hogy felkerüljön a blogra, mielőtt elfelejtem az arányokat… Hozzáv… Tovább
  • Fűszeres-sütőtökös szirup kávéhoz Hmmmmmm, szóval ismét egy amerikai blogon (blogokon végül is, mert nem az első receptnél döntöttem a kipróbálás mellett, hanem a sokadiknál) futottam bele egy újabb “must have”-dologba. Persze ez is olyan, amit úgysem kóstol… Tovább
  • Apple crumble latte– fűszeres almás tejeskávé Én nem vagyok se a fahéj nagy barátja, se az ízesített kávéké, de Levi mindkettőért odavan, úgyhogy múlt héten az egyik Starbucks felé kanyarodtunk, és vettünk neki egy “apple crumbe latte”-t. (Zárójeles megjegyzés: jelek s… Tovább
  • Kávébrownie Azt hiszem egy kicsit túlsütöttem, mert igen erős nyers-tojás fóbiám van, és a szakácskönyv kicsit hosszú sütési időt adott meg. Aki belül kicsit nyersen szereti, az süsse kevesebb ideig, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. Elé… Tovább

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Hm, jól néz ki :)

Hugi írta...

Szia Lilla!
gyönyörűek :) Nigellának a könyvét még én is ízlelgetem, sok dolgot kipróbáltam már tőle, de néha túlontúl édesek nekem, így én is csökkentek a hozzávalókban.
A kapszlid ismerős, IKEA-ban vetted?
Üdv, Hugi

Elif írta...

Azta! Nagyon gusztusosak!

Lilla írta...

köszi :-)

aha IKEA-sak a papírok, jók szerintem nagyon, elég vastag és viaszos.

Praliné Zsuzsi írta...

Huuuu, nagyon jol neznek ki! Viszont a 26 dkg cukorba belegondolni is rossz...