2011. február 21., hétfő

Aranygaluska II. + valami olyasmi


Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.
A kelt tésztában a liszt harmadát zabpehelylisztre cseréltem, egyrészt a kíváncsiság miatt, másrészt egészségesebb egy fokkal, harmadrészt csak 40 dkg lisztem volt itthon.
A különbség csak a felső sorban volt feltűnő (de nem volt rossz az sem!), ahol a tésztagolyókat sok dió fogta közre, már nem lehetett érezni a zabpelyhet.
Egyébként most egy időre azt hiszem elbúcsúztam az élesztős dolgoktól, mert nem hiszem, hogy normális ha már a 60 dkg liszt-2 dkg friss élesztő aránnyal a közel 2 napos kelt tésztától is ég a gyomrom. Ha pedig ennél kevesebbel is megkel, akkor egy rohadtnagy humbug az egész.
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű porélesztő azaz 5.6 g)
  • 3,5-4 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál olaj
A dióshoz (a tészta feléhez):
  • 5 dkg cukor
  • 7,5 dkg darált dió
A mazsolás-fahéjashoz:
  • 2 marék mazsola beáztatva majd leszűrve
  • 4-5 dkg cukor
  • fahéj
A mazsolásnál a mazsolát belegyúrtam a tésztába, és a tésztadarabokat cukros dió helyett fahéjas cukorba forgattam.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zserbó A zserbót azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri az elképesztő karriert befutó Gerbeaud Emil nevét, akinek a macskanyelven és a konyakos meggyen kívül ezt, a róla elnevezett süteményt is köszönhetjük. Els… Tovább
  • Francia briós Előre le kell szögeznem: nem tévedés se a vaj, se tojás mennyisége, a franciák már csak ilyenek, sok tojással és sok vajjal dolgoznak. Valahol azt olvastam, hogy képesek olyan brióst is sütni, amiben 1:1 a vaj és a liszt a… Tovább
  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább
  • Sajtos sárgarépa-fasírt A sárgarépa az egyik kedvenc zöldségem, nagyon változatosan felhasználható, készülhet belőle főzelék, leves, püré, vagy akár fasírt is. Érdemes minél gyakrabban beilleszteni valamilyen formában az étrendbe, mert fontos vit… Tovább
  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább

4 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Finni lehet,jó is lenne így vacsira:-)

sz.marika írta...

Szia!
Pedig megkel ..1kg lisztből, negyed élesztővel szoktam kenyeret sütni, csak több idő kell neki...
Édes kelt tésztákkal is kipróbáltam már...

Amúgy meg "aranygaluskafüggő" vagyok:-)))

Lilla írta...

hehh innentől kezdve végképp érthetetlenek nekem azok a receptek, amikor 40 dkg liszthez egy kocka élesztőt adnak. vagy mindenkinek bírja a gyomra rajtam kívül?????
ettől függetlenül most egy időre végeztem az élesztővel, eluntam.

sz.marika írta...

Sokunk gyomra nem bírja az élesztős tésztát, főleg, ha melegen esszük...egyébként tényleg fölösleges annyi élesztőt beletenni...a fánkba teszek többet, a többinél leredukáltam...