2010. március 9., kedd

Vanília sodó

sodo2

Mogyorós és diós aranygaluskát sütöttem, amihez vanília sodót kellett főznöm. Nálunk valami miatt kakaós szokott lenni, ez biztos sokak szemében szentségtörés, pedig a kakaó megy a dióhoz, szerintem jobban is, mint a vanília, mert az édes diós kelt tészta mellé egy karakteresebb, kevésbé édes mártás jobban illik. Most azonban nem én választottam, úgyhogy vaníliásat főztem („D” ezúton is köszönöm a receptet :-)).

Hozzávalók:

  • fél liter tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliarúd
  • 6-7 dkg cukor
  • 1 csapott evőkanál liszt

A tojássárgájákat elkeverem a cukorral és a liszttel, majd felöntöm a tejjel. A vaníliarudat hosszában félbevágom, a belsejét kikaparom, és mindkettőt a sodóhoz adom. Folyamatos keverés mellett, közepes lángon felfőzöm, majd félreteszem hűlni. Aranygaluskához, esetleg mákos gubához tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Camembert-es szendvics Nem is tudom tekinthető-e receptnek egy ennyire egyszerű szendvics, mivel azonban több helyen (honlapon, könyvben) is belefutottam, ezért azt hiszem érdemes megosztani másokkal is, mert hiába magától értetődő ez a párosítás,… Tovább
  • Sült alma (‘apple fritter’) Kicsit rám jött mostanában a ‘junk-food’-evés, meg kókadozott is itthon két alma, a két dolog kombinálása meg erre vezetett… Mentségemre szóljon, hogy ez nagyrészt a vacsorát jelentette, nem egy három fogásos ebéd után tünt… Tovább
  • Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hog… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább

2 megjegyzés:

Fruzsi írta...

De klassz, ezt biztos ki fogom probalni, amikor en is aranygaluskat keszitek, mert eddig nem volt egy jo vaniliasodo receptem sem.Koszonom szepen!

Névtelen írta...

lehet, hogy ez is szentségtörés, de az aranygaluskához lekvárt szoktam enni...