2011. február 28., hétfő

Brokkolis tészta

Holnap estig szalmaözvegy vagyok, mert alapból kizárt, hogy síelni menjek, de most, hogy a testem kb. 60%át csalánkiütés borítja végképp semmi kedvem kimenni a hidegbe. Ráadásul olyan ruhában, amiben nem lehet vakarózni. No way. Két napig az is rosszul esett, ha farmert kellett húzni, ráadásul minden lépés fájt, most már kezd normalizálódni a helyzet, de még mindig ipari mennyiségű krémre van szükségem.

Szóval azt eszek, amit csak akarok. Azaz szinte kötelező jelleggel brokkolit. Meg kaprot. Bár kaprot inkább ehetek máskor is, kevésbé erős szagú, de a brokkoli nagyon nagy “ellenség”, úgyhogy csak ilyenkor szoktam főzni magamnak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli (tisztítás után nekem 40 dkg volt)
  • 8-10 dkg hagyma (tisztítás után)
  • 12 dkg tészta
  • 7 dkg kolozsvári szalonna
  • szerecsendió, bors, bazsalikom
  • kb. 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál reszelt parmezán
  • reszelt sajt a tálaláshoz
  • ha szükséges, 1 teáskanál olaj

Egy nagy fazékban vizet melegítek, és megfőzöm benne a rózsáira szedett brokkolit és a tésztát. A hagymát és a szalonnát felkockázom, és pár percig sütöm (ha szükséges öntök alá egy kis olajat). Hozzáöntöm a tejszínt, és pár kanálnyit a tészta főzővizéből, borssal, szerecsendióval, parmezánnal és bazsalikommal ízesítem (só szerintem nem kell bele). Pár percig forralom, majd összekeverem a leszűrt brokkolis tésztával, és sajttal megszórva tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karácsonyi levezetés - sütőtökös tésztaTegnap főztem ezt az egyszerű tökös tésztát. Ahhoz képest, hogy kb 20 évig nem ettem sütőtököt, most legalább kéthetente az asztalra kerül. Kiderült, hogy nem a sütőben megsütés és kikanalazás az egyetlen felhasználási módja.… Tovább
  • KépviselőfánkA képviselőfánk sütést kicsit túlmisztifikáltnak érzem. Átböngésztem sok receptet, és mindegyik mást írt, arról, hogy mikor kell belekeverni a tojást a lisztes masszába. Forrón? Langyosan? Hidegen? Ezek mindegyike előfordul, … Tovább
  • Florentin szeletMég karácsonyra készült ez a sütemény, de akkor nem volt hangulatom megírni a bejegyzést. A fotózást szerencsére nem halogattam nagyon sokáig, mert pikk-pakk elfogyott a tepsinyi adag. Ez is megosztotta a közönséget a kandíro… Tovább
  • Grillázsos-mascarponés tortaValami ropogós-krémes tortára vágytam.Úgyhogy összepárosítottam a tejszínes-mascarponés krémet, a ropogós mandulás grillázst és némi folyékony karamellöntet. A végeredmény csodálatos lett. Biztosan lesz ismétlése.Hozzávalók:a… Tovább
  • Mandulás tejcsokis trüffelEzt a receptet t3vnél találtam. Végre egy olyan trüffel ami nekem való, se fahéj, se gyömbér, se marcipán, se mindenféle citrushéjak. Klasszikus csokoládé, Toblerone puhább, krémesebb kiadásban. Lehet, hogy lehetne kicsit kem… Tovább

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Együtt főzöd a tésztát a brokkolival?
Sziszi.

Lilla írta...

aha. fusilivel főztem a fagyos brokkolit és kb. 9 perc alatt megfőtt a brokkoli a tészta mellett.

GasztroRéka írta...

Ezt én is elkészítem! Szuper ötleteid vannak.
Nagyon szeretem a brokkolit, és a brokkolis tésztát is.
Szalonnával még nem próbáltam.
Én is együtt szoktam főzni.:)