2011. február 6., vasárnap

Lime-os kocka

Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kevés átváltással, és a hozzászólók is nagyon lelkesedtek, hogy de finom, meg egyszerre megeszem az egészet és hasonlók.

Egyetlen hibája van, nekem kicsit édes, amin jelen esetben nem olyan egyszerű segíteni, mert nem a tésztájával van “probléma”, aminél egyszerűen kevesebb cukrot tesz bele az ember, hanem a krémmel. amiben viszont hozzáadott cukor nincsen, csak rengeteg cukrozott sűrített tej. Nem mélyedtem el a sűrített tejek világában, hogy van-e állagra hasonló, de nem olyan édes, mint a sima tubusos változat. Én első körben azt fogom megpróbálni, hogy a sűrített tej felét lecserélem kókusztejre. A lime-hoz amúgy is megy a kókusz.

Amúgy hatalmas ‘úá’, én földimogyorót raktam a tésztába az volt itthon, és a krém állaga tökéletes, nem folyik, de nem is túl kemény.

Hozzávalók:

  • 11 dkg keksz (nálam zabfalatok, az eredeti graham kekszet írt)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1/4 csésze* cukor (lehet kevesebb)
  • 2/3 csésze megtisztított mogyoró/mandula/pisztácia
  • 4,1 dl sűrített tej (majdnem 3 db 170-os tubus)
  • 1/2 csésze friss lime lé (nekem fele lime fele citrom volt, mert nem volt itthon elég lime)
  • 2 tojássárgája

*1 csésze 2,5 dl, a kenyérsütőgéphez adott mérőpoháron nagyon jó cup-os mérce van.

A kekszet és a mogyorót aprítógéppel ledarálom, majd összekeverem a cukorral és a megolvasztott vajjal. Egy kb. 21x21 cm-es tepsit kivajazok, és levágok egy olyan széles csíkot mint a tepsi, a hossza pedig legyen elég ahhoz, hogy kétoldalt túllógjon pár centit (sütés után ezzel lehet majd kiemelni a tepsiből). A papírt a tepsibe simítom, majd belenyomkodom a kekszes tésztát (legyen kb. 2-2,5 cm magas pereme). Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 10 percig sütöm, majd fél órára félreteszem hűlni. A sűrített tejet összekeverem a lime-lével és a tojássárgájákkal, a tésztára öntöm és 15 percig sütöm. Minimum 1 órán át hagyom hűlni, majd a papírnál fogva kiemelem a tepsiből, és 16 szeletre vágom.

16 kis (de tömény) szelet lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyorós bébikukoricás csirke Szeretem az ázsiai serpenyős csirkeételeket, sok zöldség van bennük, és általában tartalmaznak az európai ízekhez képest szokatlan csavart. Sokszor különleges hozzávalóra sincsen szükség, ehhez az ételhez csak mogyoróvaj, … Tovább
  • ZellertortaFogyókúrés ebéd/vacsora ez is, mert 300 kcal alatt avn egy adag. Egyszer csináltam eddig, akkor arra jutottam, hogy jobb szeretem ha a zeller puhább. Ezért annyit változtatnék rajta, hogy felkarikázva tenném bele a zellerszár… Tovább
  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább
  • Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles) Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dk… Tovább
  • Indonéz satay Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség,… Tovább

2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Kedves Lilla! Nagyon jól néz ki a sütid.
Pár hete én már a sűrített tejet magam készítem, macerásabb, viszont szabályozható az édessége.

Lilla írta...

és hogy csinálod a sűrített tejet?