2011. február 6., vasárnap

Lime-os kocka

Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kevés átváltással, és a hozzászólók is nagyon lelkesedtek, hogy de finom, meg egyszerre megeszem az egészet és hasonlók.

Egyetlen hibája van, nekem kicsit édes, amin jelen esetben nem olyan egyszerű segíteni, mert nem a tésztájával van “probléma”, aminél egyszerűen kevesebb cukrot tesz bele az ember, hanem a krémmel. amiben viszont hozzáadott cukor nincsen, csak rengeteg cukrozott sűrített tej. Nem mélyedtem el a sűrített tejek világában, hogy van-e állagra hasonló, de nem olyan édes, mint a sima tubusos változat. Én első körben azt fogom megpróbálni, hogy a sűrített tej felét lecserélem kókusztejre. A lime-hoz amúgy is megy a kókusz.

Amúgy hatalmas ‘úá’, én földimogyorót raktam a tésztába az volt itthon, és a krém állaga tökéletes, nem folyik, de nem is túl kemény.

Hozzávalók:

  • 11 dkg keksz (nálam zabfalatok, az eredeti graham kekszet írt)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1/4 csésze* cukor (lehet kevesebb)
  • 2/3 csésze megtisztított mogyoró/mandula/pisztácia
  • 4,1 dl sűrített tej (majdnem 3 db 170-os tubus)
  • 1/2 csésze friss lime lé (nekem fele lime fele citrom volt, mert nem volt itthon elég lime)
  • 2 tojássárgája

*1 csésze 2,5 dl, a kenyérsütőgéphez adott mérőpoháron nagyon jó cup-os mérce van.

A kekszet és a mogyorót aprítógéppel ledarálom, majd összekeverem a cukorral és a megolvasztott vajjal. Egy kb. 21x21 cm-es tepsit kivajazok, és levágok egy olyan széles csíkot mint a tepsi, a hossza pedig legyen elég ahhoz, hogy kétoldalt túllógjon pár centit (sütés után ezzel lehet majd kiemelni a tepsiből). A papírt a tepsibe simítom, majd belenyomkodom a kekszes tésztát (legyen kb. 2-2,5 cm magas pereme). Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 10 percig sütöm, majd fél órára félreteszem hűlni. A sűrített tejet összekeverem a lime-lével és a tojássárgájákkal, a tésztára öntöm és 15 percig sütöm. Minimum 1 órán át hagyom hűlni, majd a papírnál fogva kiemelem a tepsiből, és 16 szeletre vágom.

16 kis (de tömény) szelet lesz belőle.

2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Kedves Lilla! Nagyon jól néz ki a sütid.
Pár hete én már a sűrített tejet magam készítem, macerásabb, viszont szabályozható az édessége.

Lilla írta...

és hogy csinálod a sűrített tejet?