2011. február 6., vasárnap

Lime-os kocka

Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kevés átváltással, és a hozzászólók is nagyon lelkesedtek, hogy de finom, meg egyszerre megeszem az egészet és hasonlók.

Egyetlen hibája van, nekem kicsit édes, amin jelen esetben nem olyan egyszerű segíteni, mert nem a tésztájával van “probléma”, aminél egyszerűen kevesebb cukrot tesz bele az ember, hanem a krémmel. amiben viszont hozzáadott cukor nincsen, csak rengeteg cukrozott sűrített tej. Nem mélyedtem el a sűrített tejek világában, hogy van-e állagra hasonló, de nem olyan édes, mint a sima tubusos változat. Én első körben azt fogom megpróbálni, hogy a sűrített tej felét lecserélem kókusztejre. A lime-hoz amúgy is megy a kókusz.

Amúgy hatalmas ‘úá’, én földimogyorót raktam a tésztába az volt itthon, és a krém állaga tökéletes, nem folyik, de nem is túl kemény.

Hozzávalók:

  • 11 dkg keksz (nálam zabfalatok, az eredeti graham kekszet írt)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1/4 csésze* cukor (lehet kevesebb)
  • 2/3 csésze megtisztított mogyoró/mandula/pisztácia
  • 4,1 dl sűrített tej (majdnem 3 db 170-os tubus)
  • 1/2 csésze friss lime lé (nekem fele lime fele citrom volt, mert nem volt itthon elég lime)
  • 2 tojássárgája

*1 csésze 2,5 dl, a kenyérsütőgéphez adott mérőpoháron nagyon jó cup-os mérce van.

A kekszet és a mogyorót aprítógéppel ledarálom, majd összekeverem a cukorral és a megolvasztott vajjal. Egy kb. 21x21 cm-es tepsit kivajazok, és levágok egy olyan széles csíkot mint a tepsi, a hossza pedig legyen elég ahhoz, hogy kétoldalt túllógjon pár centit (sütés után ezzel lehet majd kiemelni a tepsiből). A papírt a tepsibe simítom, majd belenyomkodom a kekszes tésztát (legyen kb. 2-2,5 cm magas pereme). Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 10 percig sütöm, majd fél órára félreteszem hűlni. A sűrített tejet összekeverem a lime-lével és a tojássárgájákkal, a tésztára öntöm és 15 percig sütöm. Minimum 1 órán át hagyom hűlni, majd a papírnál fogva kiemelem a tepsiből, és 16 szeletre vágom.

16 kis (de tömény) szelet lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejberizses-túrós torta Az egyik Stahl könyvet lapozgatva jött szembe egy hasonló torta, de elolvasva a hozzávalókat arra jutottam, hogy nekem ez így túl {zsíros; túrós; zselatinos}. Úgyhogy hülye felesleges hozzávalók* kiirtása, és racionalizálás… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább
  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább
  • Camembert-es szendvics Nem is tudom tekinthető-e receptnek egy ennyire egyszerű szendvics, mivel azonban több helyen (honlapon, könyvben) is belefutottam, ezért azt hiszem érdemes megosztani másokkal is, mert hiába magától értetődő ez a párosítás,… Tovább

2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Kedves Lilla! Nagyon jól néz ki a sütid.
Pár hete én már a sűrített tejet magam készítem, macerásabb, viszont szabályozható az édessége.

Lilla írta...

és hogy csinálod a sűrített tejet?