2012. június 30., szombat

Meggyes pite

Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben.

A receptet nem részletezem hosszan, pontosan úgy készül, mint a rebarbarás (tészta, pihentetés stb.). Mivel nem “tömör” a teteje, még az ott megadott tésztamennyiség 80%-a is sok a 19-20 cm-es formához, de ez a fajta tészta nagyon jól fagyasztható, úgyhogy érdemes akár az egész adagot összegyúrni belől, és a maradékot egy zacskóban lefagyasztani.
És később kis egyszemélyes lekváros pitéket lehet csinálni a tésztából egy muffin-tepsiben.

A töltelék egy 19-20 cm-e formához:

  • 3 csésze magozott meggy
  • 2 evőkanál keményítő
  • fél csésze Xukor (nyírfacukor), vagy barnacukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • fél kávéskanál mandula-kivonat vagy aroma

A töltelék hozzávalóit összekeverem, belekanalazom a tésztával kibélelt formába, és vagy beterítem egy nagy tésztalappal, amire vágtam 4-5 lyukat, vagy szaggatóval kis köröket, csillagokat, szíveket szúrok ki, és azokkal átfedésben kirakom a tetejét (lásd kép fentebb).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltelékes káposzta Az erdélyi változat a töltött káposztára, nem is töltöttnek, hanem töltelékesnek hívják, ami jó, mert így nem ugyanaz a név jelöli a kétféle ételt. Nincs benne pirospaprika, és nem savanyú káposztából készül, hanem savanyí… Tovább
  • Sztrapacska A nagymamamám egyik specialitása volt, ha eleget unszoltuk, mindig nekiállt a sztrapacskafőzésnek. Unszolásra a krumpli lereszelése miatt volt szükség, nem valami kellemes konyhai feladat a kézi reszelőn reszelgetni majd’ … Tovább
  • Curry-s táskák Újabb vegetáriánus fogás, ezúttal curry-s zöldséggel töltött levelestészta-táskákat sütöttem. Nagyon sokféle curry krém illetve szósz van, a nagyon enyhén csípőstől a bivalyerősig, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, én… Tovább
  • Almás pite Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány … Tovább
  • Nektarinos tejespite Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen g… Tovább

1 megjegyzés: