Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen gyümölcsből lehet készíteni, meggyből, szilvából, cseresznyéből, sárgabarackból, őszibarackból… Szerintem télen lecsöpögtetett befőtt is jó bele. Ha esetleg nem fogyna el az egész adag egyszerre, jobb a pulton tartani, mint a hűtőben, mert a hűtéstől sokat romlik az állaga. Szobahőmérsékleten kibír pár órát, én fogyasztás előtt kicsit megmelegítem a maradékot a mikróban.
Hozzávalók:
- fél kg nektarin
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- csipet só
- 2 dl tej
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- a sütőforma kikenéséhez egy kevés vaj
A sütőt előmelegítem 180 fokra 8légkeverés), egy 29 cm átmérőjű piteformát kivajazok, és eloszlatom az alján a cikkekre vágott nektarint. A tojást és a cukrot habverővel (géppel) addig keverem, amíg kifehéredik, és nagyon habos lesz – kb. úgy néz ki, mint a piskótatészta. Ezután belekeverem a lisztet, a csipet só és a vanília-kivonatot, ismét habosra keverem, majd végül kisebb fordulatszámmal, hogy ne spricceljen annyira, beledolgozom a tejet. A kész tésztát a nektarinra öntöm, és 20 perc légkeveréssel, majd 20 perc alsó sütéssel készre sütöm.
4-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
Ezt a sütit nekem találták ki:))
Megjegyzés küldése