Az erdélyi változat a töltött káposztára, nem is töltöttnek, hanem töltelékesnek hívják, ami jó, mert így nem ugyanaz a név jelöli a kétféle ételt. Nincs benne pirospaprika, és nem savanyú káposztából készül, hanem savanyítatlan fejes káposztából, zöldfűszerekkel. Csomborral fűszerezik, ami tipikusan az erdélyi konyhára jellemző fűszer. Pár éve allergiás vagyok a savanyú káposztára, így a töltött káposzta helyett maximuma töltelékes marad nekem…
Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús /dagadó/
- kisebb fej káposzta
- 1 fej hagyma
- olaj
- 1 kis sűrített paradicsom konzerv
- fél bögre rizs
- 1 tojás
- só, bors, kapor, borsikafű /csombor/
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre párolom, lehúzom a tűzhelyről, hozzáadom a paradicsompürét, a húst, a rizst és a tojást. Sózom, borsozom, és összegyúrom. Egy nagy fazékban, amibe belefér az egész káposzta, vizet forralok. A káposztának kivágom a torzsáját, és rövid időre forró vízbe teszem, kiveszem, leszedem a külső néhány levelet, majd a maradékot visszateszem a vízbe. Addig folytatom a forrázást és a levél-leszedést, amíg elfogy az egész káposzta. A nagyobb levelekből kivágom a vastag, központi eret, és a töltött káposztával megegyező módon, beléjük töltöm a korábban elkészített húsos masszát. A megmaradt kisebb leveleket csíkokra vágom, és a felét egy fazék aljára teszem. Ráhelyezem a töltelékeket, befedem a maradék káposztával, felengedem vízzel, kaprot és csombort teszek bele, és lassú tűzön megfőzöm. Tejföllel tálalom.
Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
A kaprot nem tudom megszeretni valahogy. Valahogy, nem megy. Ha csak a közelben is volt az ételhez kapor, én már érzem rajta, és nem eszem meg. Nem tudom, hogy miért.
Megjegyzés küldése