2012. november 1., csütörtök

Húsgolyó zöldfűszeres mártással

IMG_8356

Marhahúsgolyók + selymes zöldfűszeres mártás + sütőtökös burgonyapüré = őszi királyság.

Hozzávalók:

a húsgolyókhoz:

  • 25 dkg darált sovány marhahús
  • 5 dkg tejszín
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 tojás
  • kevés vaj a sütéshez
  • friss bazsalikom és petrezselyem

a mártáshoz:

  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • friss bazsalikom, petrezselyem
  • 1 pohár zöldségalaplé
  • 1 teáskanál (kukorica)liszt
  • 1-1,5 dl tejszín

a burgonyapüréhez:

  • 35-40 dkg burgonya
  • vaj
  • tej
  • só, szerencsendió
  • kevés sült sütőtök

Először elkészítem a húsgolyókat: a tejszínt a zsemlemorzsára öntöm, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom a tojást és a húst. Sózom, borsozom,  vágok bele friss zöldfűszert, alaposan összegyúrom, és kis golyókat formázok belőle.
Kevés vajon megsütöm a húsgolyókat, és 150 fokos sütőben melegen tartom, amíg elkészül a mártás és a püré*.
A mártáshoz a megolvasztott vajon kis lángon puhára párolom a hagymát (ez jó pár percig eltart). Felöntöm az alaplével, összeturmixolom és átszűröm. Visszateszem a tűzhelyre, belekeverem a lisztet, a tejszínt, felforralom és vágok bele friss zöldfűszert. A sűrűségét forralással/további kukoricaliszttel/tejszínnel állítom be és melegen tartom.
A burgonyapüré a szokásos módon készül, amikor összetöröm a burgonyát, hozzáadom a sült tököt, és együtt pürésítem (utána jönnek a fűszerek, a vaj és a tej).

2 fős adag lesz belőle. (esetleg levessel 2 felnőtt meg egy kisgyerek)

*rutinosaknak megy a 3 dolog egyszerre, aki kezdőbb, az először süsse meg a húsgolyókat, majd tegye be a 150 fokos sütőbe, amíg elkészíti a mártást és a pürét, így biztosan át fog sülni a hús, és minden meleg lesz. A legnehezebben a püré melegíthető/tartható melegen

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mandulás-kávés szelet A női lapozón az egyik rendszeres olvasóm/kommentelőm, ’zizi’ kért gluténmentes, gyorsan elkészíthető sütemény receptet. Bevallom a glutén-diétában nem vagyok otthon, rákerestem, hogy mit kell ignorálni: búzát zabot, rozst… Tovább
  • Tárkonyos-citromos csirke Eddig nem alkalmazott konyhai technológia került elő ennél a húsnál: posírozás, azaz savanykás lében lassan, gyöngyözve főzés. Ennek megfelelően sokáig tartott az étel elkészítése, de ez érződött is az eredményen, egészen … Tovább
  • Kandírozott gyümölcsös koszorú Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt… Tovább
  • Kávés muffin vaníliakrémmel Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpat… Tovább
  • Sörtészta A sörtésztában való sütés nagyon egyszerű, és nagyon jól variálható: ízesíthető sajttal, fűszerekkel és magokkal is. Nem csak apróra vágott húst, vagy rákfarkat süthetünk benne, hanem érdemes zöldségekkel is kipróbálni, pé… Tovább

0 megjegyzés: