2009. december 2., szerda

Mandulás-kávés szelet

mandulassuti1

A női lapozón az egyik rendszeres olvasóm/kommentelőm, ’zizi’ kért gluténmentes, gyorsan elkészíthető sütemény receptet. Bevallom a glutén-diétában nem vagyok otthon, rákerestem, hogy mit kell ignorálni: búzát zabot, rozst, de burgonya- és kukorica keményítőt lehet használni. Ez volt tehát az alap, hogy keményítő legyen benne. Olajos magvakkal elég sok lisztmentes sütemény készíthető, úgyhogy innen adott volt a másik ballasztanyag a tésztába. Krémnek tejszínes fehércsokoládés krémet gondoltam ki egy kis kávéval ízesítve. Már készült a krém, amikor megláttam a csokoládé csomagolásán, hogy nyomokban glutént tartalmazhat. Nem tudom, hogy van-e gluténmentes fehércsokoládé, ha van, akkor abból gondolom ugyanígy el lehet készíteni a krémet, ha nincs, akkor 1,5 dl tejszínt vernék fel habnak, cukorral és instant kávéval ízesítve.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojásfehérje
  • 6 dkg mandula
  • 6 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál (burgonya)keményítő
  • 1 evőkanál vaj

A krémhez:

  • 10 dkg (gluténmentes) fehércsokoládé
  • 0,4 dl tejszín
  • 2 teáskanál instant kávé

A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverés) és egy kis (kb. 20x25) tepsit kibélelek sütőpapírral. A tojásfehérjéket félkemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, és addig folytatom a habverést, amíg fényes, kemény hab lesz belőle. A mandulát dara finomságúra őrlöm. A vajat megolvasztom, összekeverem a kakaóval, a darált mandulával, és a keményítővel, kanalanként hozzáadom a tojáshabot, és óvatosan beleforgatom. A tepsibe kanalazom a masszát, elsimítom, és 12 percig sütöm. A csokoládét összetöröm, és a tejszínnel és az instant kávéval felolvasztom. Addig melegítem, amíg homogén lesz, félreteszem hűlni, közben időnként megkeverem. A tésztáról lehúzom a sütőpapírt, és félbe vágom (középen, nem vízszintesen!). Az egyik lapot megkenem a krém felével, ráteszem a másik lapot, a tetejére kenem a maradék krémet, és beteszem pár órára a hűtőbe. Tálalás előtt kakaóporral díszítem.

4-6 szelet lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább
  • Kávés-csokoládés jégkrém Bár a jelenlegi időjárás nem indokolja a jégkrém evést, úgy döntöttem, hogy egye fene (max iszom utána egy forró teát), előveszek egy adagot, és lefotózom, hogy felkerüljön a blogra, mielőtt elfelejtem az arányokat… Hozzáv… Tovább
  • Kávébrownie Azt hiszem egy kicsit túlsütöttem, mert igen erős nyers-tojás fóbiám van, és a szakácskönyv kicsit hosszú sütési időt adott meg. Aki belül kicsit nyersen szereti, az süsse kevesebb ideig, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. Elé… Tovább
  • Kávés minitorták A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő kö… Tovább
  • Mokka muffin Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vanna… Tovább

0 megjegyzés: