2009. december 7., hétfő

Kandírozott gyümölcsös koszorú

koszoru1

Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt ki a cukor a tésztából, tényleg nem kell bele, így is megkel és így is elég édes lesz.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 evőkanál vaj
  • 1,3 dl tej
  • csipet só
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 7 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 5 dkg kandírozott citrushéj
  • 1 marék mogyoró
  • 1 evőkanál rum

A tetejére:

  • 2 evőkanál citromlé
  • 10 dkg porcukor

A lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a sót és az élesztőt, és összekeverem. Elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tojást és a tejet, és összegyúrom. Ha nagyon ragacsos, adok hozzá még egy kis lisztet. Tiszta konyharuhával letakarom a tálat, és meleg helyen 1 órát kelesztem. Közben habosra keverem a vajat a cukorral. A mogyorót szárazon megpirítom, ha kihűlt ledörzsölöm a barna héját (kb. a feléről sikerült), apróra vágom, és a kandírozott gyümölcsökkel és a rummal együtt a vajhoz keverem. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, kb. 25x30 cm-esre nyújtom, megkenem a krémmel, és a hosszabbik oldalával párhuzamosan feltekerem. Kb. 3-4 cm vastag szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a szeleteket kör alakba rendezem, úgy, hogy egymáshoz érjenek. A koszorút konyharuhával letakarva fél óráig kelesztem, majd előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütöm. Ha langyosra hűlt, rácsorgatom a mázat: a cukrot összekeverem a citromlével, tiszta zacskóba kanalazom, kivágom az egyik csücskét, és csíkokat nyomok rá.

1 koszorú lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: