Még karácsonyra készült ez a sütemény, de akkor nem volt hangulatom megírni a bejegyzést. A fotózást szerencsére nem halogattam nagyon sokáig, mert pikk-pakk elfogyott a tepsinyi adag. Ez is megosztotta a közönséget a kandírozott valamik miatt. Egyesek szerint az nagyon finom, mások szerint rémes ehetetlen akármi. Én személy szerint szín alapján válogatok. A citromsárga és a narancssárga oké, ott el tudom jobban képzelni, hogy valamilyen természetes dolog volt a kiindulópont. A piros és a zöld azonban tutira kőolajszármazék. Elveszi a helyet a jobb dolgok elől.
Hozzávalók:
A tésztához
- 300 g liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 180 g vaj/margarin
- 90 g porcukor
- 1 tojás
A mandulás tetejéhez
- 100 g cukrozott "gyümölcs"
- 1,25 dl tejszín
- 50 g méz
- 50 g vaj/margarin
- 150 g cukor
- 150 g mandulaforgács
~ 200 g csokoládé a mártogatáshoz
A megadott hozzávalókból omlós tésztát gyúrok, és letakarva fél órára a hűtőbe teszem. A cukrozott gyömülcsöt ha nem elég apró, összevágom kicsit. A mézet, a cukrot, a tejszínt és a vajat összeforralom, és belekeverem a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt. Félreteszem hülni. Előmelegítem a sütőt 180 fokra és kikenem a sütő egyik tepsijét (megmértem, 30x38cm). A tésztát kinyújtom és a tepsibe teszem. Megkenem a mandulás keverékkel, és kb 40 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd kb 2x5 cm-es darabokra vágom. Felolvasztom a csokoládét, és a szeletek mindkét végét belemártom. Rácsra rakosgatom száradni.
Forrás: Lajos Mari - 66 karácsonyi édesség, egy tepsinyi adag.
2 megjegyzés:
Ez úgy néz ki, ahogy ki kell néznie! Nagyon profi.
köszönöm :-)
Megjegyzés küldése