2009. szeptember 30., szerda

Curry-s, kókusztejes bableves

bableves1

Tartalmas babos-csirkés leves, de nem a megszokott fajtából, hanem a már sokszor éltetett kókusztejes-chilis vonalon. Mindig tartok a kamraszekrényben pár bab- és kókusztej konzervet (a kukorica és a paradicsom mellett), mert nagyon sokféleképpen fel lehet őket használni, minimális friss hozzávalóval is akár, ha úgy hozza a sors. Sokkal jobban mutat a leves, ha nem két ugyanolyan babkonzervből készül, én kétféle vesebabot használtam, de lehet az egyik tarkabab konzerv is, csak arra ügyeljünk a vásárlásnál, hogy ne ízesített legyen (paradicsomos stb.). Mivel víz nem kell a levesbe - vagy csak nagyon kevés, ha nagyon elfőne a leve -, csak kókusztej, ezért habarás és rántás nélkül is garantáltan elég sűrű lesz.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • két különböző 40 dkg-os babkonzerv (tarkabab, fehér- vagy vörös vesebab)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 6 dl kókusztej
  • 4 közepes paradicsom
  • fél csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék vagy 1 darab bio leveskocka
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál curry
  • chili ízlés szerint
  • 1 lime

A babot leszűröm, leöblítem, és papírtörlőre teszem. A csirkemellet falatnyi kockákra vágom, és felkarikázom az újhagyma fehér részét, a zöld részeket félreteszem, később még kelleni fog az is. A paprikát apró kockákra vágom, a paradicsomot kimagozom, és kis darabokra vágom azt is. Egy fazékban felforrósítom az olajat, rádobom a húst, az újhagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a chilit és kb. 6-8 percig pirítom. Hozzáadom a curry-t és a kakukkfüvet, majd egy perccel később a paradicsomot, és 2-3 percig együtt párolom, amíg a paradicsom kicsit összeesik. Belekeverem a babot, a kókusztejet, a szárított zöldségkeveréket, és lefedve 10 percig főzöm. Közben felkarikázom az újhagyma zöldjét, takarékra kapcsolom a főzőlapot, belekeverem a hagyma nagy részét, belefacsarom a lime levét, sózom, és még 1-2 percig a tűzhelyen hagyom. Forrón a maradék újhagymával megszórva tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paszternák-krémleves A recept eredetije a GoodFood-on van, de ott a szerzőt, hmmm…. elragadtatták kicsit az érzelmei. Amit a petrezselyem résszel művel, az tipikusan az amit én élből kihagyok. Nyilván az én lelkesedésemmel van probléma, de este … Tovább
  • Hideg avokádó-krémleves Ezzel a recepthez még a nem túl jó avokádókat is nagyszerűen fel lehet használni, két olyan avokádóm volt itthon, amiből azt sem néztem ki, hogy ehetők egyáltalán – az egyik “oké” volt, a másik “oké de vízízű”, és a leves m… Tovább
  • Olasz zöldségleves tortellinivel Ismét az aktuális (magyar) GoodFood-ból főztem – szokás szerint némi változtatással, és ahogy elnézem az elmúlt hetek termését, ismét levest. Úgy tűnik mostanában leves-fronton újítgatok leginkább. Találtam a levestészták-le… Tovább
  • Kókusztejes meggyleves (glutén- és tejmentes) Nem vagyok egy nagy gyümölcsleves rajongó, nem szeretem se a fahéjat, se a szegfűszeget, se a bennük található gyümölcsök nagy részét (szilva, magozatlan meggy és cseresznye, főtt alma, szőrös őszibarack)… tudom, velem se k… Tovább
  • Kéksajtos karfiolleves Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönb… Tovább

4 megjegyzés:

starfi írta...

nagyon jól hangzik!:)

Chef Viki írta...

Ez csodás!

Bónuszként, ha ez nem elég, a kép is gyönyörű!

Gyöngyi írta...

Izgalmas.. levesbe kókuszízt még nem kóstoltam, a látvány alapján ki kell próbálnom!

Lilla írta...

és legalább oylan finom, mint amilyen jól kinéz.....