2009. október 1., csütörtök

Zöldborsós, csirkés rizottó

rizotto1

Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot. Szalonnát nem akartam eredetileg alá tenni, de volt itthon egy kis maradék, ami, átnézve a főzési terveimet a hétre, semmi másba nem illett volna bele, úgyhogy elhasználtam a kb. 5 dkg húsos szalonnát. Nem tett neki rossza, sőt!

Hozzávalók:

  • 30 dkg arborio rizs
  • 20-25 dkg apróra vágott csirkemellfilé
  • 1 pohár fehérbor
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagy bögre mirelit borsó
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • (esetleg 1-2 szelet húsos szalonna)

Az alaplevet elkezdem melegíteni, hogy mire szükség lesz rá, felforrjon. A felhevített olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst és az áttört fokhagymát, majd miután opálossá válik a rizs, ráöntöm a bort. Miután a rizs magába szívta az összes bort, mellédobom a csirkehúst, átforgatom, és elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplevet, és állandó keverés mellett addig főzöm a rizst, amíg a belseje még kicsit roppanós marad. Amikor az alaplének már kevesebb, mint a fele van már csak meg, hozzáadom a rizshez a borsót. Miután a rizs megfőtt, leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat és a sajtot, sóval, borssal ízesítem, és lefedve 10 percig állni hagyom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Currys, kókusztejes csirkeAz új év, új élet, alacsonyabb koleszterinszint jegyében jöjjön a következő recept. Szeretem az újhagyma-kókusztej-csirke-citrom(lime) párosítást. Egzotikus és friss, és a nehéz ünnepi ételek után jól esnek a gyomorkímélő fog… Tovább
  • Rakott karfiol Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett pár… Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább
  • Sütőtökös rizottóEz a többiek kedvenc rizottója. Én a sárgarépás-zelleres verziót is szeretem, nem döntöttem el, hogy melyiket jobban. Talán mindig azt, amelyik éppen van. A húsos szalonna - sütőtök nagyon jó párosítás, leves, tészta, rizottó… Tovább
  • Narancsos pulykaA diéta és az egészséges étkezés jegyében jöjjön a következő recept. Egy adag energiatartalma 354 kcal (1481 kJ), zsírtartalma 0,55 dkg.Hozzávalók:45 dkg csíkokra vágott pulykamellfilé35 dkg főtt barna rizs23 dkg brokkoli3 dl… Tovább

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Finom:)

szepyke írta...

Finom, és hoztam a tányéromat is hozzá! Egy pizzatányért, ha nem baj....:)))