2010. január 8., péntek

Mákos és diós búrkifli

burkifli1

Megkívántam a diót, és a bejgli előtt még egy másféle formába öntöttem (azaz jó régen, de most jutottam odáig, hogy posztoljam). Mákost is kellett készíteni, mert egyesek allergiásak a dióra, de így legalább nem volt vita tárgya, hogy ki melyiket eszi. Lehet természetesen fahéjjal és citromhéjjal dúsítani a tölteléket, nekem a fahéj a mákhoz csak később jutott eszembe, citrom pedig nem volt itthon. Azért pikk-pakk elfogyott így is.

Hozzávalók:

A mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje

A diós töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje

A kiflik megkenéséhez 1 tojássárgája és kb. 1 evőkanál tej

Miközben a tésztát a hűtőben pihentetem, elkészítem a kétféle tölteléket. Pontosan ugyanúgy készülnek: a darált mákot vagy diót elkeverem a cukor felével, és a tojásfehérjét félkeményre felverem. A tojáshabhoz adom a maradék cukrot, és addig folytatom a habverést, amíg fényes, kemény hab lesz. A tojáshabot a dióhoz vagy mákhoz adom, és óvatosan összeforgatom. A tésztát elnegyedelem, és mindegyik negyedet kb. fél méter hosszú, 7-8 cm széles csíkká nyújtom. Két-két csík közepére kenem a kétféle tölteléket, és hosszában félbehajtom a tésztát. A széleket jól összenyomkodom, és minden rudat 3-3 darabba vágok. A darabokat középen félbehajtom, úgy igazítom, hogy a toldás belülre, az alsó oldalra kerüljön, és hatot egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszek. A tetejét megkenem a tejjel elkevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) kb. 20 perc alatt megsütöm.

12 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Úgy látom, nem vagyok egyedül, aki nem unta még meg a mákot, diót, az ünnepek ellenére sem! Nálam ma Pozsonyi kifli volt műsoron:)
Szép hétvégét kívánok!

Lilla írta...

én mértékkel szoktam sütit is és szaloncukrot is enni, úgyhogy se utálat se csömör se plussz 5 kiló nincsen januárra :-)