2010. január 9., szombat

Sárgarépapüré

repa2

Folyamatosan keresem a szokásos (burgonya kb. három félek éppen, és rizs) köretek alternatíváit, a burgonyapüré fűszerezése, zöldségekkel való dúsítása egy megoldás erre a problémára, de nem az egyedüli. Most azt próbáltam ki, milyen, ha más zöldséget készítek el, a burgonyához hasonló módon. A korábbi zöldborsópüré sokkal harsányabb, kevesebb ételhez illő köret volt, ez a sárgarépapüré viszont kiválthatja a burgonyát.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál méz
  • szerecsendió
  • diónyi vaj

A répát meghámozom, és apróra vágom (vagy nagylyukú reszelőn lereszelem), mindegy milyen alakú, mert úgyis pürésíteni kell majd. Azért célszerű apróra vágni, mert úgy hamarabb megfő. Az olajat felhevítem, átforgatom rajta a répát, majd vizet öntök rá (elég, ha maximum a feléig lepi el), lefedem, és puhára főzöm. Leszűröm, a főzőlevet félreteszem, és összeturmixolom. Ha szükséges, adok hozzá egy keveset a főzővízből, akkor jó, ha olyan az állaga, mint a burgonyapürének. Belekeverem a vajat, mézzel, sóval, szerecsendióval fűszerezem. Majdnem mindenhez jó, amihez jó a burgonyapüré is.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Na én is hasonlóképpen keresek ilyesféle köreteket, hasonlót is próbáltam már, csak méz nélkül, meg megvolt a glasszírozott is:)
Pont most elmélkedtem a pürékről a májas bejegyzésem végén, ha van kedved, olvasd el:) (Ja, és a zellerpüré magában is kiváló, ha szeretitek az ízét.)