2010. január 9., szombat

Sárgarépapüré

repa2

Folyamatosan keresem a szokásos (burgonya kb. három félek éppen, és rizs) köretek alternatíváit, a burgonyapüré fűszerezése, zöldségekkel való dúsítása egy megoldás erre a problémára, de nem az egyedüli. Most azt próbáltam ki, milyen, ha más zöldséget készítek el, a burgonyához hasonló módon. A korábbi zöldborsópüré sokkal harsányabb, kevesebb ételhez illő köret volt, ez a sárgarépapüré viszont kiválthatja a burgonyát.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál méz
  • szerecsendió
  • diónyi vaj

A répát meghámozom, és apróra vágom (vagy nagylyukú reszelőn lereszelem), mindegy milyen alakú, mert úgyis pürésíteni kell majd. Azért célszerű apróra vágni, mert úgy hamarabb megfő. Az olajat felhevítem, átforgatom rajta a répát, majd vizet öntök rá (elég, ha maximum a feléig lepi el), lefedem, és puhára főzöm. Leszűröm, a főzőlevet félreteszem, és összeturmixolom. Ha szükséges, adok hozzá egy keveset a főzővízből, akkor jó, ha olyan az állaga, mint a burgonyapürének. Belekeverem a vajat, mézzel, sóval, szerecsendióval fűszerezem. Majdnem mindenhez jó, amihez jó a burgonyapüré is.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mézes-mustáros sertésoldalas Ismét megkívántam az oldalast, a tavaly téli három részes sorozat után (itt, itt és itt). Most Gordon Ramsayhez nyúltam ihletért, kíváncsi voltam, a mester hogyan készíti. Velem ellentétben nem sütőben, hanem grillen, errő… Tovább
  • Texasi mézes csirke Újabb recept avokádóval. Nyári grillezésre is kiváló, nem csak a hús lesz ízletesebb a faszénparázson, hanem a nyári paradicsomnak is egészen más íze van, mint a téli utánzatoknak. Hozzávalók: 4 fél csirkemellfilé … Tovább
  • Mézes-fűszeres pulykamellAz egyik legújabb konyhai „játékom” egy grillserpenyő. Ezt akartam mindenképpen kipróbálni, valami egyszerű, mézes-fűszeres hússal. Jelesre vizsgázott, gyorsan megsültek a hússzeletek, és a mézes pác nem égett rá a bevonatra.… Tovább
  • Csirkés taco Fűszeres, de nem csípős csirkehús és grillezett paprika tacoba halmozva, és guacamoléval megpakolva. Elég gyorsan elkészül, különösen, ha van segítségünk, aki a guacamolét készíti, amíg a paprikát és a húst grillezzük. A h… Tovább
  • Mézes-mustáros csirke Semmi extra hozzávaló, vagy elkészítési mód, a végeredmény mégis mindenki kedvence. A nyilvánvalóan mindenki által ismert üveges változattal nem tudom összehasonlítani, mert még sosem próbáltam. Hozzávalók: 35 dkg csi… Tovább

1 megjegyzés:

Kata írta...

Na én is hasonlóképpen keresek ilyesféle köreteket, hasonlót is próbáltam már, csak méz nélkül, meg megvolt a glasszírozott is:)
Pont most elmélkedtem a pürékről a májas bejegyzésem végén, ha van kedved, olvasd el:) (Ja, és a zellerpüré magában is kiváló, ha szeretitek az ízét.)