2010. január 12., kedd

Sült csirke

csirke2

Az eredeti angol recept „bolond-álló”-nak titulálta ezt az elkészítési módot, nos ez igaz is nagyjából. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom lesz a végeredmény. A hús omlik le a csontról, nincs kiszáradva, és a bőr ropogósra pirul. Tökéletes sült csirke. Én kevesebb burgonyát tettem mellé, és készítettem helyette egy adag sárgarépapürét(link), hogy színesebb legyen, és hogy némi vitamin is legyen a tányéron a fehérje mellett.

Hozzávalók:

  • 2 kisebb csirke (kb. 1,4 kg-osak)
  • 1 citrom
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl csirke alaplé
  • 2 kg burgonya
  • 6 babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • vaj

A sütőt előmelegítem 140 fokra, és a mélyebbik sütőbe való tepsit kivajazom. A csirkék bőrét átvizsgálom, kivágom a püspökfalatjukat, vajjal megkenem a bőrüket, és mellel felfelé a tepsibe teszem őket. A burgonyát meghámozom, és kb. 3x3x3 cm-es darabokra vágom, és a csirke mellé teszem. Aláöntöm a bort és az alaplevet, lefedem alufóliával, és 1 órán át sütöm. Ezután leveszem a fóliát, a hús mellé dobom a cikkekre vágott citromot, a félbevágott fokhagymákat (héjastul), és a kakukkfű ágacskákat. 50 percig sütöm, majd feltekerem a hőmérsékletet 200 fokra, és még 30-40 percig sütöm, amíg ropogós lesz a csirke bőre. A húst a puhára sült fokhagymával és a burgonyával tálalom.

8 fős adag.  Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • spanyol rizses csirke Néhány hozzávaló, egy edény, 20-25 perc munka + némi várakozás = spanyol rizses csirke. Szerintem jó egyenlet. És ami extra jó dolog: nincs benne tej. :-)De most “kivételesen” úgy tejmentes, hogy nem vegán. Hús meg rizs. Iga… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább
  • Húsgolyós-gombás tészta Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó… Tovább
  • Spanyol húsgombóc Megint az Alnatura szakácskönyvből főztem, ezúttal kicsit változtattam – fél adagot főztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hűtőben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semen… Tovább
  • BBQ csirkés szendvics Nem a tányér hatalmas, a szendvicsek kicsik :-) Találtam olyan mini-zsemlét, hogy 8 darab teszi ki a 200 g-os csomagot. Szerintem ideális gyerekeknek, meccshez, vagy ha többfélét szeretnénk készíteni, és végigenni (anélkül, … Tovább

2 megjegyzés:

Eva írta...

Nekem nagyon bejött így a fokhagyma, bár tudod, hogy nem vagyok akkora fokhagymás...

Lilla írta...

látom mucus "új" neved van :-)
és tudod "úrinő nem tart a házban fokhagymát"