2014. január 3., péntek

Spanyol húsgombóc

Megint az Alnatura szakácskönyvből főztem, ezúttal kicsit változtattam – fél adagot főztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hűtőben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semennyi :-).

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa (vagy darált zabpehely)
  • fél tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv* (azaz 1 db)
  • 70 ml vörösbor
  • fél bio csirkehúsleves-kocka (vagy egy kis pohár házi csirkealaplé)
  • só, bors, szerecsendió, chilipehely
  • 1 nagy vagy 2 kisebb hagyma
  • 1 zöld vagy sárga kaliforniai paprika
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • liszt

*én jobb szeretem a simább állagot, ezért egy kicsit pürésítem

A húst összegyúrom a tojással, a zsemlemorzsával, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem. Ki gombócokat formázok, és meghempergetem őket egy kis lisztben. Egy mély serpenyőben kevés olajat hevítek, és a húsgolyókat barnára sütöm. Közben csíkokra vágom a hagymát és a paprikát. Miután körben megpirultak a húsgolyók (nem baj ha nem sültek át teljesen), kiszedem őket a serpenyőből, és a visszamaradó zsiradékon** megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a maradék fokhagymát, a csirkeleves-kockát (vagy alaplevet), a vörösbort és a húsgombócokat. Fűszerezem, és fedő nélkül, lassú tűzön kb. 30 percig (nagyobb gombócok esetén 40 percig) főzöm. Akkor jó, ha a szósz besűrűsödött és a gombócok puhára főttek. Ha szükséges lehet bele egy kis vizet vagy alaplevet önteni (vagy lefedni a serpenyőt).

**ha nagyon sok a visszamaradó zsiradék akkor egy részét kiöntöm.

Elvileg 2 adag, nekünk maradt belőle egy kicsi, fokhagymás kenyérrel vagy valamilyen sült krumplival tálalom.
Jól fagyasztható.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Borsókrémleves szalonna-chipsszel Ha jól számolom, ez már a harmadik borsóleves a tejes, és a hosszasan főzött csirkés után. A borsó az egyik kedvenc leves-alapanyagom, a mirelit borsó az egyik legjobb hozadéka a gyorsfagyasztás feltalálásának, mindig van … Tovább
  • Grillezett sertéstarja Igazi villámgyors ebéd, még a húst se kellett elvágnom, nagyon szép szeletelt sertéstarját kaptam, a pácolás és a sütés ideje percekben mérhető csak. A tarja nagyon jól grillezhető hús, kellő mennyiségű zsír van benne ahho… Tovább
  • Pizzás csiga Egyik kedvenc sós péksüteményem a pizzás csiga, mivel a leveles tészta gyártásba már belejöttem, egy paradicsomszósz pedig nem kihívás, úgyhogy nekiálltam a saját verziómnak. Nagyon jó lett, és melyik pékségben készül a pi… Tovább
  • Csirkés taco Fűszeres, de nem csípős csirkehús és grillezett paprika tacoba halmozva, és guacamoléval megpakolva. Elég gyorsan elkészül, különösen, ha van segítségünk, aki a guacamolét készíti, amíg a paprikát és a húst grillezzük. A h… Tovább
  • Póréhagymás-csirkés burgonyaleves Ismét egy levesnek álcázott főzelék, vagy egytálétel, ki minek szereti hívni. Rengeteg hús is van benne, csirkemellfilé, sonka (vagy tarja), és ropogós szalonnaszeletek, nekünk ez után már csak sütemény csúszott le. Hideg … Tovább

0 megjegyzés: