2010. február 25., csütörtök

Csőben sült gombás-darált húsos tészta

sultteszta1

Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. Akit elrettent a lasagne sütésben az, hogy vajon megpuhul-e a sütés végére a száraz tésztalap, vagy, hogy több réteget kell egymásra pakolni, amihez nem árt, ha nagyjából egyenletesen tudjuk kanalazni a hozzávalókat, nyugodtan próbálja ki ezt az ételt. A tésztát meg kell főzni sütés előtt, és csak két rétegből áll: egy darált húsos raguból és felette a sajtmártásos tésztából.

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált sertéshús
  • kb. 10 dkg gomba
  • 1 nagy sűrített paradicsomkonzerv
  • fehérbor
  • 1 kis hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • 1 sárgarépa
  • 4 szelet bacon
  • 12 dkg penne- vagy szarvacska tészta
  • kb. 2 maréknyi reszelt sajt
  • 1,5 dkg liszt
  • 1,5 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • szerecsendió
  • só, bors

Egy nagy (teflon) serpenyőben felhevítem az olívaolajat, és pár percig sütöm benne az apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Közben a szalonnát apróra vágom, az üvegesre párolt hagymához adom, és kb. 5 percig együtt sütöm. Belekeverem a karikára vágott gombát, majd 2 perc múlva a darált húst. Miután a hús mindenhol kifehéredett, felöntöm kb. 1 pohár borral, a sűrített paradicsommal, és ha szükséges kevés vízzel – nem cél, hogy sok leve legyen, de az sem, hogy főzés közben odaégjen, ha a végén híg, még mindig be lehet forralni. Sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezem, lefedem, és kis lángom 30 percig főzöm. Közben a csomagoláson található útmutató szerint megfőzöm a tésztát, és a tejből, a lisztből és a vajból besamelt főzök. A kész besamelt sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem, és belekeverem a reszelt sajt felét. A húsos ragut egy tűzálló tálba teszem, a sajtos besamelt összekeverem a tésztával, és a ragu tetejére kanalazom. A tésztára szórom a maradék reszelt sajtot, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütöm.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirkés bulgur Hétvégén főzős-evős napokat szoktunk tartani, ezért hétfőre olyan ebédet szoktam készíteni, ami hamar elkészül, és kicsit kíméli a gyomrot. A sült csirkemell megmaradt vasárnapról, bulgur mindig van a szekrényben, és parad… Tovább
  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Szezámmagos csirke Nagy kedvenceink a kínai tésztás, csirkés egytálételek, és nagyon-nagyon régen nem főztem ilyet, úgyhogy itt volt mér az ideje. Ha valaki tovább szeretné „csavarni”, lehet gyömbérrel, újhagymával vagy korianderzölddel ízes… Tovább

2 megjegyzés:

Kékmadár írta...

Kedves Lilla!
Ma megfőztem ezt a recepted, némi módosításokkal (darált hús helyett, maradék sült hússal, vargánya gombával és a sajt fele füstölt mozzarella volt - ezek voltak itthon:-) és nagyon finom ebédünk kerekedett! Köszi!

Lilla írta...

örülök, hogy tetszett, nem hiszem hogy rontott rajta a füstölt mozzarella és a vargánya ;-) sőt.... nekem csak egy kis szárított vargányám szokott lenni :-(