2010. február 28., vasárnap

Csúsztatott palacsinta

csusztatott1

Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb elkészítési mód (ne legyen teljesen nyers a teteje, és ne égjen meg az alja), és darált mogyorós töltelék; azt hiszem, ez igazából desszert kéne legyen, de mi ketten, vacsorára eltüntettük majdnem az egészet.

csusztatott2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • fél dl rum
  • 1 evőkanál vanília kivonat

A töltelékhez:

  • 10 dkg mogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 1 csík étcsokoládé

A tésztához a vajat megolvasztom, összekeverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, és habosra keverem. Beledolgozom a lisztet, a rummal, a vanília kivonattal és a tejjel hígítom, majd végül beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A mogyorót ledarálom, és összekeverem a cukorral. Egy palacsintasütő serpenyőbe kevés olajat öntök, és közepes lángon vastag palacsintákat sütök úgy, hogy nem fordítom meg őket sütés közben. A kész palacsintákat egy tűzálló tálra csúsztatom, és megszórom a tetejüket a cukros mogyoróval. Az utolsó palacsintát a korábbiaktól eltérően, a pirult tetejével felfelé teszem a tortára, ráreszelem az étcsokoládét, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem kb. 10-15 percre. A sütőből kivéve azonnal tálalom.

Desszertként kb. 5-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: