2010. február 27., szombat

Taco sertéshússal

taco1

Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászórtam. Nagyon jó ez a sütőben összesütős módszer, és a babos, sertéshúsos ragu is nagyszerűen sikerült, ami egyébként nem lesz édes a két evőkanál cukortól, egyrészt van, ami ellensúlyozza a cukor édességét, másrészt sötétbarna nádcukrot használtam, ami nem olyan édes, mint a répacukor, ráadásul meglehetősen fűszeres íze van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg-os vörös vesebab konzerv
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, bazsalikom
  • 3 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 40 dkg-os passzírozott paradicsomkonzerv
  • 12 db taco shell (kagyló)
  • 1 közepes lilahagyma
  • 4 kis vagy 2 nagy paradicsom
  • 3 marék reszelt sajt (legjobb a cheddar)
  • tejföl

A lilahagymát apróra vágom, a paradicsomot kimagozom, felkockázom, és összekeverem a kettőt. A hagymát apróra vágom, és pár percig sütöm a felhevített olajon, majd hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, és egy perc múlva a darált sertéshúst. Miután a hús kifehéredett, hozzáöntöm az ecetet, a lecsöpögtetett babot és a paradicsomkonzervet. Sóval, borssal, bazsalikommal, nádcukorral, chilivel és római köménnyel fűszerezem, és fedő nélkül addig főzöm, amíg besűrűsödik. Eddig előre is elkészíthető, nem baj, ha kihűl a babos ragu, hidegen is bele lehet tölteni a tacoba, a sütőben úgyis átmelegszik (előre nem érdemes összerakni, mert megpuhul a ropogós „tortillakagyló”). A sütőt előmelegítem 180-190 fokra, a húsos ragut a tacokba kanalazom, a ragu tetejére rakok egy kis paradicsomos-hagymás keveréket és egy kiskanál tejfölt, és egy tepsibe teszem. A tetejükre szórom a sajtot, és addig sütöm, amíg a sajt elkezd pirulni (ekkora a töltelék is kellően átmelegszik). Forrón, magában vagy guacamoléval tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mozzarellás lencsesaláta Végre eljutottam oda, hogy nem levest készítettem a lencséből. Egy ideje terveztem, de most értem el a megvalósításig. A múltkori vörösbabos saláta és ez után arra jutottam, hogy nagyszerű saláta alapanyag a többféle hüvel… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Babsaláta Ez is a fogyókúra program részeként került az asztalra, 500 kalória alatt van az energiatartalma, azaz akár ebédre, akár vacsorára nyugodtan fogyasztható – úgysem egészséges túl sokkal napi 1500 kcal alá menni. Érdemes a b… Tovább
  • Diós céklasaláta Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert… Tovább

0 megjegyzés: