2010. május 3., hétfő

Spárgás avokádókrém

avokadokrem2

Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróvajtól nagyon finom krémes. Az avokádó gyorsan oxidálódik – ebben ráadásul citrom- vagy lime-lé sem lassítja a folyamatot -, ezért elkészítés után gyorsan meg kell enni, de szerintem ez nem lehet probléma…

avokadokrem1

Hozzávalók:

  • 4 szál spárga
  • 1 érett avokádó
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 evőkanál szezámmag
  • kb. 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 újhagyma (én új lilahagymát használtam)

A spárgát megtisztítom, kb. 4 cm-es darabokra vágom, és 6 percig főzöm lobogó, enyhén sós és cukros vízben. Leszűröm, két spárgacsúcsot félreteszek a díszítéshez, a maradékot az avokádó húsával és a tejföllel együtt aprítóba, vagy turmixolásra alkalmas tálba teszem (nekem pont össze lehetett keverni az egészet az aprítóban). Pár mp alatt sima masszává turmixolom, majd belekeverem a vékony karikákra vágott újhagymát, a mogyoróvajat, a szezámmagot, és kicsit megsózom. Nem teszek bele túl sok sót, mert a szójaszósz elég sós, és nem szeretném, hogy a só mindent elnyomjon. Átrakom egy tálkába, a tetejét hullámosra igazítom, meglocsolom kb. 1 evőkanálnyi szójaszósszal, és a félretett spárgacsúcsokkal díszítem. Kenyérre vagy pirítósra kenve is nagyon finom, de lehet bele tortillachipset vagy zöldségeket is mártogatni.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgás avokádókrém Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróv… Tovább
  • Trikolor saláta Igazán március 15-én lett volna stílusos ez a saláta, de úgy alakultak a dolgok, hogy csak 16-án készítettem el. Nagyon várom már a meleget, és egyre kevésbé kívánom a húst, fagylalton és könnyű zöldséges ételeken akarok m… Tovább
  • Lazac avokádóval és grapefruittal A múlt héten bevásároltunk avokádóból, és gyorsan kellett velük kezdeni valamit, mert elérték a megfelelően érett állapotot. Volt a fagyasztóban lazac, úgyhogy már csak egy érett vörös húsú grapefruitot kellett hozzá venne… Tovább
  • Lilluka-saláta Nem volt semmi recept a kiinduláshoz, csak az, hogy mi van itthon és mit szeretek. És hát mikor nevezzek el magamról salátát, ha nem a lányságom végnapjaiban. Hozzávalók: 6-7 dkg bulgur 1 kukorica konze… Tovább
  • Sonkás-avokádós saláta Tipikusan a semmi extra/bonyolult vonalat képviseli ez a saláta, ennek ellenére mégis nagyon finom. Újabb darabja a súlycsökkentő törekvésemnek (lesz még pár, mert még 9-10 kilótól akarok megszabadulni). Én nem rajongok a … Tovább

1 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Irtó jól néz ki! Nagyon gyors lehettél, mert nem látszik a barnulási folyamat! Abszolút csak a szójaszószt látom a tetején!
Mogyoróvaj viszont még nem fordult elő a konyhámban, de Flat Cat oldalán olvastam a múltkor egy sk. receptet... :)
Mondjuk én szerintem spárgacsúcsokkal tunkolgatnám... :) Vagy olívás kenyérrel... :) Vagy a kettővel együtt... :)