2010. május 27., csütörtök

Szalonnás gomba-nyársak

gomba1

Idén az időjárásnak köszönhetően még csak egyszer jött össze  egy „rendes” kerti grillezés (kürtős kalács pedig még nem is volt – botrány), néha be kell érni a lakás adta lehetőségekkel. Általában némi félelemmel vágok bele ezekbe a dolgokba, mert egyrészről legyen nagyon meleg a serpenyő illetve a parázs elég forró, másrészről nem szeretem a nem megfelelően átsült húsokat. Ennél a receptnél ilyen probléma nincs, a gomba nyersen is fogyasztható, illetve szalonnából is van főtt a magamfajta aggódósoknak kényeskéknek. Nem mellesleg pár perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 4-5 nagyobb (és optimális esetben lapos) gomba
  • ugyanannyi szelet bacon
  • bors, kakukkfű, (só), esetleg tetszőleges fűszerkeverék
  • 2 sasliknyárs

A gombákat megtisztítom, kivágom a tönkjüket, a tönköket elteszem valami máshoz, és a fejeket megfűszerezem (a sózni szerintem jobb sütés után, ha a szalonnától nem lesz elég sós). A nyársakból letörök, hogy 2-3 gomba férjen el rajtuk, és még a serpenyőbe is beférjenek (ha nem kint sütöm). Van, aki azt mondja, hogy a nyársakat be kell áztatni 20 percre, hogy ne égjenek meg, én ezt eddig mindig kihagytam, és sosem volt belőle probléma. Minden gombát körbetekerek egy csík szalonnával, úgy, hogy az átlapolás oldalt legyen, ahol majd a nyárs átmegy rajta. Mérettől függően, 2-3 gombát felhúzok 1-1 nyársra, és előmelegített serpenyőben (grillserpenyőben, ha van), vagy faszénparázson oldalanként néhány perc alatt megsütöm. Nekem elég vastag gombáim voltak sajnos, ezért közepes lángon sütöttem csak, hogy ne forduljon elő az, hogy a széle teljesen nyers, az alja pedig már megégett. Salátával tálalom.

1 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Serpenyős marhahúsos pite Oké, még csak két receptet próbáltam ki a One pot-ból, de ez után arra jutottunk, hogy már ezért megérte megvenni. Paradicsomos-zöldséges marhahúsos ragu, azon nagyon cheddaros “pogácsa” (biscuit, mint ahogy a múltkor körülj… Tovább
  • Citromos–olajbogyós csirke A legújabb – karácsonyra kapott – szakácskönyvem felavató-receptje ez. One pot Martha Stewart csapatától. One pot – csupa olyan recept, amit egy edényben lehet elkészíteni. A receptek a felhasznált edény szerint vannak csopo… Tovább
  • Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac) Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb? Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy… Tovább
  • Kefires pogácsa – buttermilk biscuits Decemberben elég henyélő üzemmódban voltam, most pár napja indultam be ismét a konyhában. Ezzel az ebéddel búcsúztattuk az óévet.Csirke raguleves és “pogácsa”. Azért az idézőjel, mert ez nem pont az, amit mi pogácsának hívun… Tovább
  • Tészta sült karfiollal és citrommal – “Végigfőzni a Meatless-t” Újra elővettem a Meatless-t és főztem belőle egy remek őszi tésztát. Kicsit szkeptikus voltam a nagy lelkesedéssel kapcsolatban, hogy hú a sütés egészen más dimenzióba emeli a zöldségeket, különösen a karfiolt. És tényleg. E… Tovább

5 megjegyzés:

Moha írta...

Ez finom páros, és milyen mutatós tálalás az egyszemélyes kis nyársakon!

Bianka írta...

Ez nagyon csodás párosítás

Felhőlány írta...

Nagyon mutatós ez a nyárson sütés/tálalás! :)Nagyon szeretem, a szalonnától olyan isteni íze lesz... hmmm.... :)

mandy tarragon írta...

szuper :)

Lilla írta...

a szalonnától mindennek jó íze lesz :-)