2010. május 30., vasárnap

Tárkonyos gombaragu

 

Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van laskagomba és csiperke (és szerencsére most is volt mindkettőből). Gyorsan elkészül, ráadásul a tárkonytól és a vargányától elég különleges íze van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg laskagomba
  • 18 dkg csiperke
  • 1 dkg szárított vargánya
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • 1 kis pohár bor
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • (1 kávéskanál keményítő)

A vargányát kb. egy fél órára beáztatom, az újhagymát felkarikázom, a laskagombát és a csiperkét megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, pár percig sütöm rajta az újhagymát és a zúzott fokhagymagerezdet, majd hozzáadom a kétféle friss gombát, és néha megkeverve, pár percig pirítom. Hozzáadom a bort, a tejszínt, a fűszereket, a citromlevet és a vargányát és kb. 10 percig főzöm. Ha a 10 perc leteltével nem elég sűrű a mártás (vagy sűrűbbet szeretnék), akkor egy kávéskanálnyi keményítőt elkeverek egy kevés hideg vízben, és besűrítem vele. Rizzsel vagy krokettal tálalom.

2-3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült rizspuding Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végé… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Zöldségcurry kókusztejjel A karácsonyi folyamatos dőzsölés és húsevés után könnyű zöldséges étel kellett. Nem szeretem a csípőset, ezért enyhe curryt használtam, persze aki bírja és szereti, készítse erőssel, vagy tegyen bele némi chilipaprikát az … Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez remek lehet!:) Sokan nem tudják, hogy a tárkony legalább olyan finom a gombához, mint a kakukkfű...:)