2010. június 22., kedd

Cukkini-brie gratin

Nagyon régen kinéztem a GoodFood-on ezt a receptet, hiszen, amiben ennyi nagy kedvenc (rizs, szalonna, cukkini és brie – mást nem is nagyon tartalmaz) van, az csak jó lehet. Jó is lett :-) Amit valószínűleg legközelebb kihagyok, aza  nagyon forró serpenyőben való cukkini-sütögetés, annyit nem tesz hozzá az élményhez, mint amilyen füst lett tőle – és olyan forró volt utána a serpenyő, hogy a szalonna kockák a tűzhelyről lehúzva másodpercek alatt sültek benne pirosra.

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg cukkini
  • 30 dkg kerekszemű rizs
  • 15 dkg húsos szalonna (én kolozsvárit használtam)
  • 1 pohár fehérbor
  • zöldség alaplé (kb. 1 liter)
  • 1 hagyma
  • olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • kb. 20 dkg brie

A cukkinit kb. 3 mm vastagon felkarikázom, és egy nagy serpenyőben, kevés olajon, több részletben megsütöm/megpárolom. A maradék olajon megsütöm a kockákra vágott szalonnát, majd hozzáadom a felaprított hagymát és fokhagymát. pár percig együtt sütöm őket, majd belekeverem a rizst, és miután opálossá váltak a szemek felöntöm a borral. zöldség alaplevet öntök hozzá, és addig főzöm, amíg a rizs megpuhul – nem kell annyit kavarni mint a rizottót és merőkanalanként adagolni az alaplevet, de nem árt néha megkeverni és ellenőrizni, hogy megfőtt-e ill. kell-e még rá alaplé. Miután a rizs megfőtt, belekeverem a cukkinit, ha szükséges megsózom, és egy tűzálló tálba kanalazom. A brie-t felszeletelem, és beborítom vele a rizs tetejét. előmelegített sütőben, kb. 220 fokon pár percig sütöm, hogy a sajt megolvadjon.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Szezámmagos csirke Nagy kedvenceink a kínai tésztás, csirkés egytálételek, és nagyon-nagyon régen nem főztem ilyet, úgyhogy itt volt mér az ideje. Ha valaki tovább szeretné „csavarni”, lehet gyömbérrel, újhagymával vagy korianderzölddel ízes… Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Sült csirkés bulgur Hétvégén főzős-evős napokat szoktunk tartani, ezért hétfőre olyan ebédet szoktam készíteni, ami hamar elkészül, és kicsit kíméli a gyomrot. A sült csirkemell megmaradt vasárnapról, bulgur mindig van a szekrényben, és parad… Tovább
  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább

1 megjegyzés:

Bori írta...

Brie... nyamm. Ezt meg is csinálom majd, köszi!