2010. június 18., péntek

Fahéjas-mazsolás csomócskák

Néha – fogyókúrás meggondolásból és jófejségből – olyan sütit sütök, amiből garantáltam nem eszem egy falatot sem. Legalább nem hízom tovább, és így egyesek hozzájutnak néha a fahéjhoz meg a mazsolához (meg a lekvárhoz). Egy gyerekeknek készült sütis könyvből van a recept, pár dolgon persze változtatnom kellett. A különböző felmérések azt mutatják, hogy a magyarok nagyon sok sót esznek, sokkal többet, mint ami az egészséges. Bár ez nem helyes, és bár én nem veszek részt ebben, mert nagyon kevés sót használok, és felvágottat és kenyeret sem eszünk, de azért megemlítem: van még nálunk is rosszabb. Az amerikaiak még durvábbak, és nem csak a sok gyorséttermi és mirelit készétel miatt, hanem már a süti receptjeik is elképesztőek. Muffinokba, kekszekbe 1,5-2 teáskanálnyi sót írnak a receptjeik. Én egy 4 fős tésztába, vagy húsételbe körettel nem használok annyit, sőt az édességeknél még az 1 csipet sót is ki szoktam hagyni. Nem is feltétlenül tudatosan, egyszerűen elfelejtem és kész. Szóval sót rengeteget írt a recept, cukrot viszont nem eleget (na ez viszont furcsa, inkább a túl sok a jellemző).

Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • 45 dkg liszt (nekem ebből 20 dkg rétesliszt volt)
  • fél zacskó szárított élesztő (akinek bírja a gyomra, tehet bele többet)
  • 3 evőkanál cukor
  • max. 1 csipet só
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 2,8 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojás
  • jégcukor/kristálycukor a tetejére
  • kevés olaj

A lisztet egy tálba szitálom, majd összekeverem a cukorral, a sóval, az élesztővel és az átmosott mazsolával. A tejet és a vajat egy fazékba teszem, és addig melegítem, amíg a vaj elolvad. Miután langyosra hűlt, a liszthez adom, összekeverem, majd min. 10 percig dagasztom (nekem kellett még egy kis lisztet adni hozzá). Egy kevés olajat öntök a tetejére, és elkenem, hogy mindenhol bevonja, még alul is, majd konyharuhával lefedve, meleg helyen a kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, 16 részre osztom, mindegyiket kb. 20 cm hosszúra sodrom, csomót kötök rá, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Még kb. 20 percig kelesztem, majd előmelegítem a sütőt (220 fok, légkeverés). Megkenem a csomók tetejét a felvert tojással, megszórom őket cukorral, majd kb. 12 perc alatt megsütöm.

16 darab lesz belőle.

Még ennyi cukortól sem lett túl édes, nem ártott mellé némi lekvár vagy nutella, aki magában akarja enni, szerintem tegyen bele többet.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos kiflik Mennyei, omlós sós kiflik – bableveshez, uzsonnára, vagy csak úgy… Ebből a mennyiségből 48 darab lesz, kisebb létszám esetén fél adagot érdemes sütni, mert frissen a legjobb. Hozzávalók: A tésztához: 70 dkg liszt … Tovább
  • Rántott palacsinta Macerás, és hizlal is, de azt mondom megérte. Nem lesz állandó vendég a konyhámban a rántott palacsinta, az előbb felvázolt okok miatt (és azért is, mert sok mosatlannal jár), de amikor nagy ritkán megkívánom, inkább ittho… Tovább
  • Gombás-sonkás sült tészta Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán minde… Tovább
  • Császármorzsa Nekem nincsenek a császármorzsához kapcsolódó gyerekkori emlékeim, vaníliaillatú nagymamás uzsonnákról, és friss baracklekvárokról. Viszonylag későn ismerkedtem meg ezzel az étellel, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért ann… Tovább
  • Nektarinos tejespite Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen g… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ez olyan,mintha pékségben készült volna! Ne viccelj,hogy te nem eszel ilyet,hát ha valaki hízhat az te vagy!:)

Lilla írta...

hát azért sajnos inkább fogynom kéne - meg kicsit aránytalanul is híztam, ami nehezíti a ruhavásárlást. se a fahéjat se a mazsolát nem szeretem, azért nem szem ilyet. nem az elvek miatt :-)