2010. június 3., csütörtök

Paradicsomos húsgombóc

Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal áltatom magam, hogy a szükséges napi zöldségbevitelbe is jelentősen besegít. Biztos sokaknak furcsa, de tejföllel bőségesen megpöttyözve szoktam enni, a forró paradicsomszószhoz szerintem nagyon jól illik a hideg, savanykás tejföl (igazából gyakorlatilag mindenhez illik a tejföl).

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús (vagy pulyka)
  • 1 tojás
  • 10-12 dkg rizs
  • só, bors
  • 1 liter 100%-os paradicsomlé
  • cukor
  • (1 evőkanál olaj)
  • liszt

A rizst leöblítem, a hússal és a tojással egy tálba teszem. Sóval, borssal ízesítem, alaposan összegyúrom, és gombócokat formálok belőle. A gombócokat lisztbe forgatom, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe engedem őket, és 30 percig főzöm. Kb. a főzési idő felénél hozzáadom a paradicsomlevet. Ha a 30 perc eltelte után nem elég sűrű a leve, kevés olajon, kb. 1 evőkanál lisztből világos rántást készítek, és besűrítem vele. Megkóstolom, és ha szükséges, kevés cukorral és/vagy sóval ízesítem. Kenyérrel vagy főtt burgonyával, és – bármily meglepő – tejföllel tálalom.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spagetti húsgombóccal Nem tudom miért tartott ennyi ideig, hogy megcsináljam az első paradicsomos-húsgolyós spagettimet. Érthetetlen, kicsit ugyan macerás a húsgolyók böngyörgetése, de annyira azért nem, hogy visszatartson (és kevésbé türelmes… Tovább
  • Paradicsomos-rukkolás hamburger Ez végső soron a mozzarellás-bazsalikomos hamburger továbbfejlesztett, még olaszosabb irányba tolt változata. Már ha lehet a hamburger és az olasz szavakat egy mondatban használni. Bár végülis miért ne lehetne. Nem vagyok g… Tovább
  • Svéd húsgolyó Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is … Tovább
  • Spagetti húsgolyóval és sült zöldségekkelFénykép nem készült, mert abszolút nem voltam fényképezős hangulatban. Marad tehát (a mindenképp rövid, semmiképp sem szeretnék Victor Hugo-i hosszúságban kalandozni) leírás: nagyobb mogyorónyi húsgolyók, spagetti és zöld pöt… Tovább
  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia
az 1l paradicsom lét mennyi vízzel keverjük?
Köszi

Lilla írta...

annyi víz kell a fazékba hogy éppen ellepje a gombócokat.