2010. június 3., csütörtök

Paradicsomos húsgombóc

Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal áltatom magam, hogy a szükséges napi zöldségbevitelbe is jelentősen besegít. Biztos sokaknak furcsa, de tejföllel bőségesen megpöttyözve szoktam enni, a forró paradicsomszószhoz szerintem nagyon jól illik a hideg, savanykás tejföl (igazából gyakorlatilag mindenhez illik a tejföl).

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús (vagy pulyka)
  • 1 tojás
  • 10-12 dkg rizs
  • só, bors
  • 1 liter 100%-os paradicsomlé
  • cukor
  • (1 evőkanál olaj)
  • liszt

A rizst leöblítem, a hússal és a tojással egy tálba teszem. Sóval, borssal ízesítem, alaposan összegyúrom, és gombócokat formálok belőle. A gombócokat lisztbe forgatom, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe engedem őket, és 30 percig főzöm. Kb. a főzési idő felénél hozzáadom a paradicsomlevet. Ha a 30 perc eltelte után nem elég sűrű a leve, kevés olajon, kb. 1 evőkanál lisztből világos rántást készítek, és besűrítem vele. Megkóstolom, és ha szükséges, kevés cukorral és/vagy sóval ízesítem. Kenyérrel vagy főtt burgonyával, és – bármily meglepő – tejföllel tálalom.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Húsvéti saláta Ha valaki nem szeretné a tejszínes torma-sonka-kalács hármassal hizlalni magát (én pl.), a húsvéti ízekből mégsem akar kimaradni. Végre itt a tavasz, megjelent a friss retek, újhagyma és társaik, használjuk ki és fogyasszu… Tovább
  • Zöldséges lepény Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem… Tovább
  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább
  • Gombával töltött palacsinta Gombára és palacsintára vágytam, triviálisnak tűnt, hogy a hortobágyi húsos palacsintát fogom megtekerni, és hús helyett gombával készítem el. Hozzávalók: a palacsintához: 1 tojás 15 dkg liszt 3 dl tej 1 dl… Tovább
  • Sonkás kosárkák Pár szelet sonka felhasználásával nagyon finom vendégváró falatokat süthetünk. Nem csak mozzarellából lehet készíteni, más nem túl zsíros sajt is megfelel (éppen elég zsír van ebben a süteményben, igazán felesleges, hogy m… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia
az 1l paradicsom lét mennyi vízzel keverjük?
Köszi

Lilla írta...

annyi víz kell a fazékba hogy éppen ellepje a gombócokat.