2010. június 24., csütörtök

Pulykaburger

Nem is próbálom tagadni, de szeretem a hamburgert, néha marhából, néha csirkéből/pulykából. Ez utóbbi nyilván szégyen, de itthon szívesebben állítom elő a csirkés változatot (vagy pulykásat - abból könnyebb szép nagy szeleteket vágni). Próbálkoztam a marhahúspogácsával is, de nem lehet a darált húsból elég vékony pogácsát formázni, a vastagnál ott a parám, hogy nem sül át, ráadásul át sem tudom harapni (nagy a szám, de azért nem vagyok kígyó, hogy kiakasszam). A corn falkes-be panírozott csirke az aktuális legkedvencebb rántott izénk, innen jött a húshoz az ötlet.
Most a foci vb alatt szerintem végig fogjuk enni az összes ilyen jellegű ételt, nachos már volt, pizza tervben (pizza mondjuk mindig van tervben), és körvonalazódik valami fasírtgolyós téma is. Ja taco meg szombaton lesz. :-)
Ez egy elég gyorsított változat, mert a zsömlét is készen vettem, és a steakburgonya is mirelit, de inkább nagytakarítottunk (ideje volt már sajnos). Nem szeretek egyébként sem sk. hamburgerzsömlét sütni, mert nem igazán tudom kontrollálni, hogy merre nőjön sülés közben, ezért mindig elképesztően magas lesz az összes ilyen irányú próbálkozásom, ami megint veszélyezteti az átharaphatóságot.
Ráadásul “low fat” mert sütőben sült a hús és a burgonya is (a majonéz pedig nálam mindig az).
Hozzávalók:
  • 4 szelet pulykamellfilé (a zsömlénél legyen kicsit nagyobb)
  • 4 hamburgerzsömle
  • 4 szelet sajt
  • 1 tojás
  • liszt
  • corn flakes
  • fűszerek
  • saláta levelek
  • paradicsom
  • uborka
  • mustár/ketchup/majonéz (ez is light mert mégiscsak :-))
  • steakburgonya (nálam mirelit)
A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és előveszek 3 mélytányért. az elsőbe lisztet szórok, és kicsit megfűszerezem (nálam: paprika, majoranna, bazsalikom, oregano, szerecsendió, só), a másodikban villával felverem a tojást, a harmadikba pedig összetört corn flakest teszek. a hússzeleteket bepanírozom: liszt-tojás-corn flakes, majd a tepsibe fektetem. 15-20 percig sütöm, majd megfordítom, és mellé rakom a burgonyát (zacskó szerint 220 fok és 15-20 perc kell neki), kicsit feljebb tekerem a hőmérsékletet, és még 15-20 percig sütöm. Közben egyszer átforgatom a burgonyacikkeket, felkarikázom a paradicsomot és az uborkát, és forró serpenyőben megpirítom a félbevágott zsemléket. A sütőből kivett forró húsra ráteszem a sajtszeleteket, és mindenki összerakja a maga hamburgerét ahogy szereti.
2-4 fős adag.

8 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Tök jól néz ki :)

Bianka írta...

Csodásan néz ki, jöhet is vacsorára egy szendvicske

Sütis írta...

Kedves Lilla!most akadtam rá a blogodra és láttam,esküvőitorta-keresésben vagytok.régebben írtam egy blogot,ami neked pont jól jönne:
www.sutemenystylist.blog.hu
itt van elég sok cukrászda,főleg pestiek,olvass bele hátha ihletet kapsz.

Lilla írta...

megkukkantom köszi :-)
érdekes lett ez a kép, olyan mintha a szendvics kicsi lenne/ az ember keze lenne hatalmas. pedig egyik sem igaz. elég kicsi keze van és ez teljesen normál méretű hamburger volt.

GasztroRéka írta...

Képzeld Amerika hét van a Lidl-ben. Vettem hamburger szószt,na ilyet még nem ettünk! Természetesen most én is hambit készítek a hétvégén. Zsemlét veszek,de húsit készítek! A mirelit steak burgonyát én is szeretem. Eszembe jutottál tegnap a boltban a parázsburgonyáról,de az sajnos rohadt volt.:(
Nem tudom a pizzát,hogy tervezed. A Sparban, Lidl-ben (és biztos máshol is) lehet kapni mélyhűtött pizza tésztát. Hasonló elven működik,mint a leveles. Ki kell tekerni kicsit kinyújtani és lehet rá pakolni a finomságokat. Egy nagy tepsi méretű lesz!

Lilla írta...

én mogyoróvajat vettem :-)
én is szoktam előnyújtott pizzatésztát venni, ha tudom hogy nem lesz időnm dagasztani meg keleszteni, d eoptimális esetben sk a tészta. már nagyon jól megy a kis kétzseméyles manufaktúránk :-)

GasztroRéka írta...

Milyen a mogyoróvaj én is szemeztem vele. Nem tudtam milyen gyorsan szeretnél pizzát készíteni,ezért írtam... A saját receptet nagyon várom,bár lehet tettél már fel,csak elkerülte a figyelmemet. Régen nekem is volt egy jó receptem csak elvesztettem.:(

Lilla írta...

én magában meg lekvárral (amerikai módra) nem szoktam kenyérre kenni a mogyoróvajat. sütibe is ritkán rakok. inkább kókusztejes levesekbe meg szószos húsokba fogy. meg satay szószba. persze "light" az összes, nem csinálom csípősre, mert azt nem szeretjük. de így gyerek-módra nagy kedvencek nálunk.
pizzatészta van már fent. azt szoktam használni (lehet hogy az élesztőmennyiséget szoktam még benne csökkenteni 30 dkg liszt/ 1 dkg friss élesztő-re mert attól nem ég csak a gyomrom), jó vékonyra lehet nyújtani, és könnyen kezelhető (és jól is lehet dagasztani). szerintem próbáld ki ha nem találod meg a saját receptedet.