2010. szeptember 23., csütörtök

Rumos trüffel (laktózmentes)

Elfelejtettem lefotózni, de mivel az esküvőre készült a vendégeknek (egy másik bonbon társaságában, kis kék dobozban mindenkinek a tányérja mellé téve), talán érthető, hogy miért…

A recept elég nagy mennyiség (az eredeti háromszorosa), nem tudom pontosan mennyi rum került bele, talán 1-1,5 dl, ennek megfelelően igazán felnőtt-bonbon lett belőle. Én ugyanis szó szerint vettem azt a mondatot a receptben, hogy “ha nem áll össze a massza, tegyünk bele még rumot”. Aztán amikor – némi kóstolás után – öcsém közölte, hogy ez végigkarcolja az ember torkát, olyan alkoholos, áttértem a vízre. Szerintem pont jó lett, kellett bele ennyi szesz.

Nyilván normál vajból is jó, de hugi miatt nekem most olyan recept kellett, ami vagy eleve laktózmentes, vagy könnyen azzá tehető. Ebben két rizikós elem van, a vaj, amiből van laktózmentes, és a  darált keksz, aminek el kell olvasni a csomagolását.

Hozzávalók:

  • 40 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 7-8 dkg vaj (laktózmentes)
  • 30 dkg darált keksz
  • 1-1,5 dl rum (én fehér rumot használtam, nem kőolajból készült agyonaromázott sütőrumot)
  • a külsejére kakaópor/porcukor

A csokoládét összetöröm, és vajjal vízfürdőben megolvasztom. Belekeverem a kókuszreszeléket és a kekszport, majd a rumot, és annyi vizet (ha szükséges), hogy gyúrható massza legyen belőle. golyókat formázok belőle, és porcukorba vagy kakaóporba forgatom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karamelles kakaótorta Nálunk a május tobzódás a tortákban (de csak most jutottam el addig, hogy a legutolsót posztoljam), sok (és egyre több) a májusi születésnap, ami egyre növekvő tortamennyiséget von maga után. Végigettünk mindenfélét, ez vo… Tovább
  • Kétszínű gofri (laktózmentes) Ezt is a Nők Lapja Konyháből csináltam, de ez működött a múltkori epres rolóval ellentétben. Egy kicsit tömörebb volt, mint amit anyám szokott sütni, de azzal ellentétben ez laktózmentes, és a kétféle szín miatt mégiscsak … Tovább
  • Briós/kalács Megkívántunk valami kalácsfélét, meg a nutella is nagyon régen ki van bontva (elég hihetetlen, de nálunk senki sem jár rá kanállal a kézben, mondjuk nálam ez kevésbé furcsa, mint egyeseknél). A bolti kalács-nutella páros v… Tovább
  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább
  • Ribizlis túrótorta Az eredeti a NLK-s recept lett volna, ha nem olyan hanyagul olvasom el, ahogyan szoktam, illetve ha nem hagyok ki/helyettesítek egyes anyagokat élből mással. Így aztán több változtatás lett benne, mint eredetileg akartam. … Tovább

3 megjegyzés:

Évi írta...

Ezt ki fogom próbálni pénteken, meg tudnád mondani, hogy milyen kakaóba hempergetted? Keserű vagy cukrozott? Köszi!

Lilla írta...

keserűbe

Évi írta...

Nagyon finom lett, nekünk a porcukros verzió jött be!!!