2010. szeptember 23., csütörtök

Bécs – 3. rész

A tegnapi két rész (ez meg ez) után elértem a beszámoló végéhez. Amiért igazából mentünk: koalákat és pandákat nézni a schönbrunni állatkertben. Nagy kedvencem a budapesti, el is megyek oda legalább kétévente egyszer, de erre a két jópofa “medvére” már roppant kíváncsi voltam. Szerencsére elég közel vannak :-)

Maga az állatkert egyébként a legrégebbi a világon, az egyetlen barokk állatkert, Mária Terézia férje, Lotaringiai Ferenc alapította 1752-ben. 1780-tól megnyitották a “nagyközönségnek” is, mindenki megtekinthette, aki “megfelelően öltözött” volt.

A két koala állandó lakó, a pandapárt 2003-ban, 10 évre kapták kölcsön Kínától, hatalmas siker, hogy a pandapárnak kölyke született 2007-ben és idén is. Ráadásul természetes módon, ami sajnos igencsak ritkaság, fogságban sokszor csak mesterséges megtermékenyítéssel szaporodnak az óriáspandák. Ezért a bébi és az anyaállat csak egy monitoron figyelhető meg(éjjellátó kamerával, fekete-fehérben), a hím állatot azonban, ha más nem, az etetéskor meg lehet látni a nagy bambusz-bozótban.

IMG_6081 Elég vicces volt, hogy a közönségnek háttal, egy nagy kőnek dőlve percekig majszolta a bambuszbokrot. Levi szerint pandának öltözött ember :-)

IMG_6087

IMG_6085 Az állatokat nem lehet zoo-csemegével sem etetni, ami szerintem nagyon jó dolog nálunk, itt a zsiráf sajnos mindig tisztes távolságra van a látogatóktól, a budapestiben pedig kihajol a kifutóból és az emberek kezéből eszik. A tevéről nem is beszélve, mert az aztán tényleg csak egy alacsony karám választja el az úttól. Bécsben sok helyen két kerítés van az emberek és az állatok között, nálunk inkább kerítés és vizesárok, ami mondjuk nekem sokkal szimpatikusabb. Nem látni folyton rácsokat. A tiroli parasztudvar sokkal nagyobb mint a magyar, maga az épület is hatalmas, és lovak és tehenek vannak benne, egy része pedig most is épül. Pingvinből szerintem többféle lakik Bécsben, majom-fronton viszont mi vagyunk az erősebbek, bár ott most éppen felújítják a majomházat, lehet, hogy valahol vidéken van a többi fajta majmuk. Csimpánzot most sem láttam :-(

A felső, dombos, erdős részen, elég hosszan lehet egy, a fák koronája fölött lévő függőhídon menni, az erdőben van egyébként a méhek (:-)) és a farkasok kifutója is, a tetején pedig a tiroli parasztház és vendégház, kávézóval (meg az egyik bejárattal, mert abból 3 is van).

Ami nagyon jópofa: esőerdő ház, hatalmas íves üvegház, belül két szintes, madarakkal, denevérekkel, halakkal (mindenki megnézheti, hogy néz ki a pangasius, amikor még nem zacskóban van filézve). Naponta egyszer trópusi esőt tartanak benne, gondolom eláztatják kicsit a kedves érdeklődőket. A klíma egyébként elvileg olyan bent, mint Borneon (meleg, és párás).

IMG_6031

IMG_6029

Afrikai állatból jóóóó sok van, elefánt, zsiráf, strucc, mindenféle antilop… (víziló a parton….)

IMG_6012 IMG_6017

IMG_6047

IMG_6061

IMG_6073

Meg bölény meg bivaly, meg rovarház, meg akváriumház meg majom – kecske együttélés (éppen veszekedtek a majmok egységfrontot alkottak a kecskékkel szemben, meg jegesmedve, meg fókák – jópofa az etetésük)…

IMG_6051

IMG_6070

IMG_6066

IMG_6076

És a személyes kedvenceim, a koalák. Ketten vannak, külön kifutóban, ami egy ház két tágas terme, a látogatók egy viszonylag sötét folyosóról, üvegfal mögül nézhetik őket. egyébként nem sok mindent csinálnak, egy ágba kapaszkodnak és a nap 24 órájából 20-at alvással töltenek. Minden nap du. 4-kor etetést tartanak, ami abból áll, hogy a gondozó megméri őket és friss eukaliptuszt kapnak. A mérés elég vicces, betolt a csaj egy zsúrkocsit, azon volt egy nagy lap, a mérleg, és abból kiállt egy villás facsonk. A koalát átteszi a faágra, és úgy méri meg. A két koala egyébként eléggé eltérően viselkedett. A nagyobbikat úgy kellett felébreszteni, hogy akkor most mérés van, tessék átkapaszkodni ölbe, onnan meg a mérőfára. A kicsi viszont 4 előtt 5 perccel, fogta magát, csiga tempóban lemászott a fájáról, és leült az ajtó elé, ahonnan a gondozó érkezett kb. 10 perccel később.

IMG_6064

IMG_6098

3 megjegyzés:

Zizi írta...

Szia Lilla!

Tudod miért fordítanak állandóan hátat a pandák? Mindig háttal vannak (a schönbrunni állatkertben biztos, de szerintem máshol is)! Elegük van a fényképező emberekből! Szépen lassan megtanulták, hogy ha emberek bámulják őket, akkor jön valami furcsa fény, ami nekik nem tetszik, ezért az esetek többségében, főleg, ha esznek, hátat fordítanak. Mi is voltunk nemrég ebben az állatkertben, nem volt szerencsénk a pandákkal. Az egyik bebújt a bozótba, alig lehetett látni. A másikat az etetőjüknél az üvegfalon keresztül lehetett látni, de háttal volt, nem fordult meg egyszer sem, pedig negyed órát vártunk rá. Ott az üvegfalra ki is van írva, hogy a pandák azért fordítanak hátat, mert nem bírják elviselni a vakut és kérik az embereket, hogy ne vakuzzanak. Na, szemtanúja voltam annak, hogy az emberek ezt nem tartják be, nem tisztelik meg az állatokat ezzel! :(

Ti szerencsések voltatok, hogy láttátok őket. :) Sebaj, nagy álmom, hogy eljussak Chengduba, Kínába a panda rezervátumba. Ott biztos fogok látni eleget! :)

Lilla írta...

nem meglepő ha utálják a vakut.... a koaláknál tutira láttam kérjuk ne vakuzzanak táblát, de szerintem a többi állatházon is kint volt.
mondjuk én személy szerint utálom ezeket a kis szar vakítós beépített vakukat. szerintem egy kezemen meg tudom számolni hányszor használtam, akkor is minimumra véve... (nem most, hanem 2 év alatt) én inkább éjszakai üzemmódra tekerem, mint hogy felnyissam a vakuját. csak sajnos sokan nem követik a példámat
reggel nyitáskor láttuk a hímet a fa tetején feküdni. akkor még alig voltak látogatók az állatkertben.

Felhőlány írta...

Nagyon helyesek! Valamiért nekem is panda a kedvencem... :)
Remélem, hogy hamarosan élőben is meg tudom őket nézni! :))