2010. szeptember 29., szerda

Mogyorógrillázsos keksz

Az első Segítsüti füzetből van a recept, Ízbolygó mogyorós kekszét sütöttem meg némi változtatással. Én tényleg szeretni akartam az aszalt áfonyát, de túlságosan mazsolaszerű, az meg huszonakárhány éve felejtős, és kipiszkálós. Nekem sok lett a töltelék, ezért egy tojás és némi liszt felhasználásával a maradék töltelékből születtek a kicsi barna kekszgolyók.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg apróra vágott/durvára darált mogyoró
  • 1 tojás
  • 10 dkg mogyorós krokant

A töltelékhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • diónyi vaj
  • 2 evőkanál lekvár (nálam ribizli-málna)
  • 1 szűk marék tortadara (csokoládéból nem kakaós cukros!)
  • 5 dkg apróra vágott/durvára darált mogyoró

A töltelékhez gőz fölött megolvasztom a csokoládét és a vajat, majd belekeverem a mogyorót és a lekvárt, és végül a tortadarát, és félreteszem hűlni. A tészta hozzávalóit a krokant kivételével gyorsan összegyúrom, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel). A tésztából kis golyókat formázok, belenyomom az ujjamat, a mélyedésbe tölteléket kanalazok, és ráhajtom a széleket, hogy zárt töltött, kerek keksz legyen. A golyókat megforgatom a krokantben, és kb. 13-15 perc alatt megsütöm. (a maradék tölteléket el is lehet majszolni, én egy tojást kevertem bele, és annyi lisztet, hogy formázható legyen, golyókat formáztam belőle és megsütöttem)

1 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Püspökkenyér Őzgerinc formám nincsen, ezért mini kuglóf formában sütöttem, jó sok adagban, ez mondjuk az ízén nem sokat változtat, viszont helyes kis elajándékozható süteményeket kapunk végeredményként. A sütésnél nem ez volt a fő szem… Tovább
  • Mangó lassi Kb. egy hete vettem egy mangót, egyszerűen a kosaramba ugrott, nem volt vele tervem, valamit majd csak kitalálok hozzá… A múltkori mangós kókusztejes tejberizs is így született. Most gyorsabban elkészíthető, és kevésbé hiz… Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Zöldségcurry kókusztejjel A karácsonyi folyamatos dőzsölés és húsevés után könnyű zöldséges étel kellett. Nem szeretem a csípőset, ezért enyhe curryt használtam, persze aki bírja és szereti, készítse erőssel, vagy tegyen bele némi chilipaprikát az … Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább

2 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Lilla!

Mostanában rákattantam a kekszekre, ezt is ki szeretném próbálni legközelebb:-)

Lilla írta...

én már tervezgetem a karácsonyi thumbprint-kekszeket, hogy mi mindent fogok a mélyedésbe pakolni és egyáltalán...